Nevobo vs ITA  EK ZITVOLLEYBAL 2021

Is het nu werkelijk zo, dat de Nevobo zo weinig aandacht geeft aan het zitvolleybal in Nederland?  Het antwoord is een eenvoudig ja. En dat kan zo stellig vermeld worden omdat er onderzoek is gedaan naar de manier van communiceren en zijn er vergelijkingen gemaakt met de andere “prioriteit” sporten bij de Nevobo. Zo is er informatie verzameld over de afgelopen jaren, en kan er dus een patroon worden gemaakt over de beperkte manier van aandacht voor het zitvolleybal in Nederland. Wat zou dan wel voldoende aandacht zijn voor het zitvolleybal? Om die vraag goed te kunnen beantwoorden is er gekeken naar een andere nationale volleybalbond die verantwoordelijk is voor het zitvolleybal. Zo kan er een eerlijk vergelijk worden gemaakt.

Het zitvolleybal in Italië krijgt pas sinds 2015 serieus aandacht vanuit de Italiaanse volleybal bond. Er is om die reden gekeken naar de verrichtingen van de nationale zitvolleybal teams van beide nationale volleybal bonden, op het afgelopen EK zitvolleybal 2021.  Zowel het Dames zitvolleybal team als het Heren zitvolleybal team van Nederland en Italië namen hieraan deel.

De volgende informatie is verzameld;

WEBSITE

NEVOBO PLAATST ELKE DAG, IN TOTAAL 7 WEBSITE ARTIKELEN. KORTE WEBSITE ARTIKELEN ( Zie elders)

ITALIA PLAATST VAN ELKE WEDSTRIJD, IN TOTAAL 14 WEBSITE ARTIKELEN. EEN UITGEBREID WEBSITE ARTIKEL MET UITSLAGEN, SETSTANDEN EN INTERVIEWS NA AFLOOP VAN DE WEDSTRIJD MET SPELERS EN COACHES.

FACEBOOK PAGINA

NEVOBO PLAATST IN TOTAAL 10 FB BERICHTEN, WAARVAN 9 BERICHTEN VAN DE NEVOBO ZELF MET EEN LINK NAAR EEN WEBSITE ARTIKEL, EN 1 BERICHT VAN PARAVOLLEY EUROPE MET EEN LINK NAAR EEN WEBSITE ARTIKEL (de jongste speler van het toernooi-Ward Goethals)

ITALIA PLAATST IN TOTAAL 28 FB BERICHTEN, WAARVAN 4 WEDSTRIJDBERICHTEN NIET BINNEN 2 UUR NA DE WEDSTRIJD WORDEN GEPLAATST MAAR IETS LATER. 

TWITTER

NEVOBO PLAATST IN TOTAAL 10 TWITTER BERICHTEN, WAARVAN 9 BERICHTEN VAN DE NEVOBO ZELF MET EEN LINK NAAR EEN WEBSITE ARTIKEL, EN 1 RE-TWEET VAN PARAVOLLEY HEREN NL.

ITALIA PLAATST IN TOTAAL 39 TWITTER BERICHTEN, WAARVAN 2 RE-TWEETS VAN DE PRESIDENT VAN DE ITALIAANSE VOLLEYBAL BOND OP DE LAATSTE SPEELDAG.    

OVERZICHT FEDERVOLLEY ITALIA 

OVERZICHT NEVOBO 

YOUTUBE

NEVOBO NIETS OP YOUTUBE TE VINDEN OVER HET EK ZITVOLLEYBAL 2021 (of over Assen 2021)

ITALIA PLAATST IN TOTAAL 21 filmpjes op hun Youtube kanaal

OVERZICHT EK ZITVOLLEYBAL 2021 

als we bovenstaande informatie naast elkaar leggen, dan blijkt nog duidelijker het verschil.

                                                 NEDERLAND                     ITALIE

Website artikelen EK 2021           7                                       14

Facebook posts EK 2021             10                                      28

Twitter berichten EK 2021           10                                     39

YouTube filmpjes EK 2021           GEEN                                 21

En niet alleen op het EK zitvolleybal 2021 was het verschil in aandacht groot.

 

PARALYMPICS Tokyo 2020 ITALIAN WOMEN SITTING VOLLEYBALL TEAM

Uiteraard volgt de Italiaanse Volleybal Bond de verrichtingen en wedstrijden van het Italiaanse dames zitvolleybal team dat debuteerde op het Paralympisch zitvolleybal toernooi in Tokyo. Op 27 Augustus 2021 spelen de Italiaanse dames hun eerste wedstrijd. In de maand Augustus, voordat er ook nog maar 1 wedstrijdbal is gespeeld, zijn er al 29 berichten te lezen over het zitvolleybal team op de Facebookpagina van de Italiaanse volleybal bond. Uiteindelijk meer dan 50 berichten worden er geplaatst op de Facebook pagina van de Italiaanse volleybalbond en ook op de website (19 artikelen) en het twitter account zien we veelvuldig aandacht voor de verrichtingen van het Italiaanse dames zitvolleybal team. Met interviews, krantenartikelen, filmpjes, uitgebreide wedstrijdverslagen maar ook zitvolleybal animaties van de speelsters en wedstrijdposters geeft het communicatie team van de Italiaanse volleybal bond blijk van trots en betrokkenheid bij het zitvolleybal.  

Of er ook spraken van enige trots en betrokkenheid was bij de Nevobo rondom de Paralympische spelen van Tokyo 2020 is moeilijk vast te stellen, want er deed voor het eerst in de geschiedenis geen Nedeladns zitvolleybal team deel aan het Paralympisch zitvolleybal toernooi. Het lijkt logisch van niet. Wat deed de Nevobo dan in 2016, toen het Nederlands dames zitvolleybal team “plotseling” toch nog kon deelnemen aan de Paralympische spelen van Rio de Janeiro? Het feit dat het NDZT op het laatste moment pas wist dat het kon gaan deelnemen, helpt uiteraard niet met een vooraf gemaakt communicatieplan vanuit de Nevobo, maar toch bleek de communicatie nog steeds minimaal te zijn. En met minimaal bedoel ik de 6 website artikelen (toch Rio 2016, vertrek, wedstrijdverslag 1,2,3,4). Ik zal er niet opnieuw aandacht aanbesteden, maar het beste bewijs van slechte aandacht vanuit het communicatie team van de Nevobo, was wel het website artikel waar in stond vermeld aan informatie “later meer” , maar de volgende dag, ruim 14 uur later, was er nog steeds niets ingevuld. Een vreemde manier om een wedstrijdverslag te plaatsen.

CONCLUSIE

Het verschil in aandacht en betrokkenheid van het zitvolleybal, tussen de Italiaanse volleybalbond en de Nederlandse volleybalbond is zichtbaar groot. Is het misschien mogelijk dat het toeval is dat alleen de Italiaanse volleybalbond zo betrokken is bij het zitvolleybal, en dat er bij andere nationale volleybalbonden er ook weinig aandacht is voor het zitvolleybal? Wie het EK zitvolleybal 2021 een beetje gevolgd heeft, heeft kunnen zien dat er weldegelijk aandacht is van andere nationale volleybalbonden. Wat is dan genoeg aandacht voor het zitvolleybal?  Goede vraag, nu nog het antwoord.

OVERIGE

Bij andere volleybal bonden wordt zitvolleybal ook nog op een andere manier serieus genomen. Na de Paralympische spelen van Tokyo 2020 besloten de bondscoaches van Brazilië -heren en Egypte-heren te stoppen. Binnen 3 weken waren er nieuwe zitvolleybal bondscoaches aangesteld en zien we de nieuwe bondscaoches al in actie, aangezien de eerste trainingen weer van start zijn gegaan. Trainingen in voorbereiding op het komende WK zitvolleybal 2022 in China-Mei 2022. De heren bondscoach van Nederland gaf eind juni-begin juli aan dat hij na het EK 2021 in Oktober in Turkije zou gaan stoppen met het zitvolleybal.  In December 2021 is er nog steeds geen nieuws gepubliceerd over de volgende bondscoach van het Nederlands heren zitvolleybal team. Of…heeft de plotseling ingevulde positie van de assistent coach Peter Kramer op het EK zitvolleybal 2021 in Turkije misschien iets te maken met  de volgende bondscoach zitvolleybal bij de heren? Als we de website volleybal.nl bekijken, zien we echter nog steeds geen nieuwe bondscoach en teammanager bij het heren zitvolleybal team vermeld.

De informatie op deze pagina heeft laten zien dat andere nationale volleybalbonden het zitvolleybal “anders” serieus nemen en met een actief beleid en promotie deze sport positief onder de aandacht blijven brengen.