Serieus nemen                                 1 December 2021

“Op 1 juli 2021 werd in de ochtend jouw open brief geplaats en in de middag was er plotseling wel aandacht voor het Internationale zitvolleybal toernooi in Assen.”  Ik begrijp dat mensen deze gedachten hebben, maar het is niet terecht. Er was de afgelopen jaren vanuit de Nevobo wel aandacht voor het Internationale zitvolleybal toernooi in Assen, maar vaak erg laat en uiterst beperkt. Toch is er een verschil met afgelopen jaren, want de aandacht vanuit het communicatie team van de Nevobo nam iets toe. Of dit door de onverwachte externe zitvolleybal aandacht kwam is mij onbekend, maar het was wel opvallend dat er meer zitvolleybal aandacht was. Vooral het twitter account Zitvolleybal nam actief deel. Daar waar er in 2018 rondom dit Assen toernooi nog maar 1 tweet (dag 3 is begonnen) & 3 re-tweets werden geplaatst, en in 2019 zelfs maar 1 tweet (resultaten dag 2) & 2 re-tweets werden geplaats, was er in 2021 plotseling meer actie te van het zitvolleybal twitter account. Met 2 tweets & 13 re-tweets zagen we een beduidend verschil in aandacht. En ook was er via het twitter account VolleybalNL aandacht. De 2 website artikelen die geplaatst werden op 1 juli 2021( aankondiging) en 5 juli 2021 (terugblik) werden met een tweet onder de aandacht gebracht voorzien van een directe link naar het artikel.  En ook op Facebook zagen we iets meer aandacht. Op de Facebook pagina VolleybalNL zagen we in 2019 nog geen aankondiging en slechts 1 bericht (resultaten dag 1) over dit toernooi, terwijl dit jaar er wel een aankondiging was (aankondiging met een directe link naar het website artikel) en er 2 berichten werden geplaatst tijdens het toernooi (dag 1 geweest & aankondiging dag 2, dag 2 geweest & aankondiging dag 3)  en 1 bericht op 5 juli 2021 na het toernooi (einde toernooi met link website artikel)

De Facebook pagina’s van de nationale zitvolleybal teams werden wel veelvuldig voorzien van berichten. De Facebook Paravolley Dames NL bracht 15 berichten rondom het Assen toernooi en de Facebook pagina Paravolley Heren NL bracht 14 berichten. Het is niet helemaal duidelijk of deze 2 pagina’s nu daadwerkelijk worden bijgehouden door het communicatie team van de Nevobo, of door het nationaal zitvolleybal team zelf. De combinatie van beide partijen, voor het plaatsten van berichten op deze facebookpagina’s, is de meest logische verklaring tijdens de grote toernooien. In aanloop naar dit Assen toernooi blijken er nogal wat verschillen te zijn van het delen van berichten op deze beide Facebook pagina’s.

Als we aannemen dat het communicatie team van de Nevobo zich bezig hield met de berichtgevingen rondom dit Assen toernooi, dan is er sprake van betrokkenheid.

Maar is de betrokkenheid wel gemeend? We zagen bijvoorbeeld dat er een wedstrijd tegen Slowakije gespeeld zou gaan worden, maar die hebben helemaal geen nationaal zitvolleybal team. Bedoeld werd het dames zitvolleybal team van Slovenië die al geruime tijd actief deelneemt aan internationale zitvolleybal toernooien en zelfs regelmatig op het podium wist te eindigen. Kleine foutjes kunnen gemaakt worden, maar hoe zit dat met de andere vragen omtrent de betrokkenheid en aandacht voor het zitvolleybal vanuit de Nevobo?

Waarom zagen we niet dagelijks een artikel op de website over het zitvolleybal toernooi in Assen waar zowel het Nederlands dames als heren team aan deelname? Iets wat we wel zien bij Beachvolleybal en volleybal. Waarom geen vermelding van de gespeelde wedstrijden zoals uitslagen en setstanden? Iets wat we wel zien bij Beachvolleybal en volleybal. Waarom was er geen medewerker communicatie aanwezig in Assen die zo, naast wedstrijdverslagen ook interviews kon realiseren en uiteindelijk een nauwer contact met spelers en staf zou kunnen realiseren? Of is het communicatie team van de Nevobo al uitermate tevreden met de betrokkenheid bij het zitvolleybal?

Als er een internationaal toernooi wordt georganiseerd in Nederland, dan mag er toch juist verwacht worden dat er vanuit de nationale sportbond hiervoor meer dan voldoende aandacht voor zal zijn? We zagen dit namelijk wel bij het WK U20 volleybal voor dames/meisjes in Rotterdam, die een week later begon. Volop aandacht vanuit de Nevobo! En dan blijkt opnieuw, of misschien beter gezegd, nog steeds, dat het moeilijk te geloven is dat de Nevobo blijft verkondigen dat het zitvolleybal net als volleybal en Beachvolleybal wel serieus wordt genomen.  Beperkte aandacht voor het Assen toernooi de afgelopen jaren, beperkt aandacht voor het WK zitvolleybal 2018 in Nederland en zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen.

Als we begin december 2021 op de website volleybal.nl kijken, dan zien we dat het programma voor de nationale zitvolleybal teams er de komende periode als volgt uitzien;

Programma dames zitvolleybal team

  • Toernooi in Finland, 21 t/m 23 januari 2022

  • Mogelijke deelname aan het WKK in Egypte, februari-maart 2022

  • Bij plaatsing Deelname aan WK in China, mei 2022

  • Deelname aan Dutch Tournament, 1 t/m 3 juli 2022

Programma heren zitvolleybal team

  • WK in China, mei 2022

  • Dutch Tournament in Assen, 1 t/m 3 juli 2022

  • Golden Nations League, data nog niet bekend

  • EK in Servië, 2023

Eigenlijk moet er maar een vraag serieus worden genomen vanaf nu, wetende hoe slecht er gecommuniceerd wordt vanuit de Nevobo rondom de nationale zitvolleybal teams; gaan we als Nevobo nu eindelijk eens de juiste aandacht geven aan zitvolleybal of niet?  Zo moeilijk is dat toch niet?