NIETS VANUIT DE NEVOBO!                                       Zondag 17 Oktober 2021

Het EK zitvolleybal 2021 is vandaag begonnen en het blijft (opnieuw) stil vanuit de Nevobo rondom het zitvolleybal, daar waar andere sportbonden wel actief communiceren. Het verschil is zelfs groot te noemen. Zelfs zo groot dat er wel gesproken mag worden over een amateuristisch manier van werken met betrekking tot de communicatie rondom het zitvolleybal, hoewel ik persoonlijk het eerder veel weg vind hebben van het beledigen van de zitvolleybal gemeenschap door de Nevobo, omdat deze nog steeds het zitvolleybal niet serieus nemen. En eigenlijk is het al lang geen verrassing meer, dat het zitvolleybal geen aandacht krijgt vanuit de Nevobo, hoewel ik begreep dat deze van mening is dat dit anders gezien moet worden. Naar aanleiding van mijn open brief van 1 juli jl. kwam er een eerste reactie van de voorzitter, waarin het blijkbaar een kwestie is van een andere perspectief   “Ofschoon perspectieven op ontwikkelingen en situaties kunnen verschillen, zullen wij de genoemde punten in de brief meenemen.”  De genoemde feiten en de geleverde ondersteuning hierbij op de website www.zitvolleybal2006.nl waren blijkbaar niet voldoende om deze serieus te nemen, want nadien zie ik nog steeds veel mis gaan voor wat betreft de communicatie van het zitvolleybal in Nederland vanuit de Nevobo. 

Misschien daarom goed om de meest recente feiten te laten zien die na de open brief van 1 juli jl. zijn gebeurd en kunnen worden aangetoond. Zo kan er hopelijk voorkomen worden dat er gedacht wordt dat het allemaal wel meevalt.

NED-ITA DAMES ZITVOLLEYBAL EK 2021

Het Nederlands dames zitvolleybal team heeft vanmorgen de eerste wedstrijd gespeeld op het EK zitvolleybal 2021 in Turkije. Tegenstander was Italie. Italie won met 3-0 en dat was niet echt een verrassing te noemen. Helaas begaf de live stream het al in de 1e set bij een stand van 14-5 voor Italie, dus we hebben veel moeten missen van het Nederlands dames zitvolleybal team. Helaas. Hopelijk heeft het team nuttige dingen kunnen uitvoeren om verder te kunnen, los van het opdoen van meer zitvolleybal ervaring. Vanuit de Nevobo is er nog steeds niets gecommuniceerd over deze wedstrijd en we zijn al ruim 6 uur verder sinds de wedstrijd tegen Italie eindigde. 

Onder de foto's meer tekst 

Het spreekt voor zich dat het Italiaanse dames zitvolleybal team blij is met de eerste overwinning op het EK in Turkije. Het is ook goed om te zien dat er binnen 1 uur, om precies te zijn 43 minuten na het einde van de wedstrijd, (1) een wedstrijd verslag is te lezen op de website van de Italiaanse volleybal bond, (2) er meerdere twitter berichten zijn geplaatst op de twitterpagina van de Italiaanse volleybal bond en er (3) een Facebook bericht is geplaatst op de Facebook pagina van de Italiaanse volleybal bond. Deze zitvolleybal wedstrijd krijgt daar wel de aandacht. Een volleybal bond die blijkbaar zijn zaakjes goed op orde heeft, er ook met enige trots naar buiten toe wordt gecommuniceerd en die het zitvolleybal wel serieus nemen. Zo zien we in de geplaatste berichten zelfs dat er aandacht is voor (4) korte interviews direct na de wedstrijd van de bondscoach en de aanvoerster van het nationaal dames zitvolleybal team van Italie. En de Nevobo? Wat doen die na de wedstrijd NED-ITA? Na, nu alweer 6 uur sinds het einde van deze wedstrijd, zien we nog steeds niets over deze wedstrijd van het Nederlands dames zitvolleybal team op het EK zitvolleybal 2021. Niets op Facebook, Twitter of op de website zelf van de Nevobo. We zien dat er geen communicatie is vanuit de Nevobo. Ik zie en constateer dit als een feit, waarbij ondersteunend materiaal (print screens) het bewijs zijn. Niets ander perspectief, gewoon slecht van de Nevobo!

En als we de Italiaanse volleybal bond maar weer als vergelijking nemen, de afgelopen weken zien we veel meer zitvolleybal artikelen verschijnen op de website en zo wordt er in Italie blijk gegeven dat het zitvolleybal serieus wordt genomen.  

Onder de foto's meer tekst 

Hoe anders is dat bij de Nevobo. Enkele andere voorbeelden van het wel dan niet serieus nemen van het zitvolleybal over de afgelopen maanden.

ZITVOLLEYBAL COORDINATOR

Er moet uit een bericht op Social Media van de Nevobo worden geconstateerd dat er blijkbaar weer een nieuwe coördinator is aangesteld bij de Nevobo voor het zitvolleybal. Waarom dit bijna een jaar moet duren zal hopelijk een goede reden hebben gehad, maar dat zitvolleybalverenigingen hiervan niet op de hoogte zijn gebracht is toch vreemd te noemen. Niemand binnen het zitvolleybal die hier iets van afweet. Logisch dat er een vereniging reageert op het Social Media bericht met “hebben “wij” een zitvolleybal coördinator?”.  Hoe dan ook, ik wens hem veel succes toe, maar misschien kan ik deze nieuwe zitvolleybal coördinator het advies meegeven dat hij wel goed bereikbaar moet zijn, want op de website www.volleybal.nl onder de zitvolleybalpagina’s zien we nog steeds dat er verwezen wordt naar de oude zitvolleybal coördinator, Hans Mater, die alweer sinds 1 oktober 2020 niet meer actief is in die rol, en naar zijn tijdelijke plaatsvervanger, Bob Dixon. Slechts een advies om de website van de juiste informatie te voorzien!  En bekijk dan ook gelijk de andere zitvolleybal website pagina’s eens goed door!  

Onder de foto's meer tekst 

En om dit schrijven niet te uitgebreid te maken, maar even wat punten noemen zonder uitgebreid verhaal erbij, dus gewoon even melden en dan kort uitleg.

Shirt

Het Nederlands dames zitvolleybal moet shirts lenen van een vereniging omdat de wedstrijdshirt nog niet klaar zijn. Arme troef als je het mij vraagt en werkelijk onbegrijpelijk dat een nationaal team geen wedstrijdshirts heeft. Respect voor de speelsters, want persoonlijk had ik de reis naar huis weer ingezet als er op die manier vanuit een nationale sport bond blijk wordt gegeven, dat ik niet serieus word genomen.

Onder de foto's meer tekst 

DE SPELEN Tokyo 2020

Veel aandacht voor de Olympische Spelen vanuit de Nevobo. Met Nederlandse deelnemers bij het beachvolleybal is het logisch dat hiervoor aandacht is. Jammer dat de Nederlandse Beach volleybal teams snel werden uitgeschakeld en niet om de medailles konden meedoen. Er werd wel melding gemaakt wie het Olympisch beachvolleybal toernooi heeft gewonnen en ook werd er vanuit het communicatie team van de Nevobo een website artikel gemaakt voor de Olympische winnaars van het volleybal. En de winnaars van het zitvolleybal op de Paralympische spelen? Niets te vinden over het Paralympisch zitvolleybal toernooi. Helemaal niets! Nou deed Nederland ook niet mee, maar dat was ook niet het geval bij het Olympisch volleybal.

Onder de foto's meer tekst 

OLYMPISCH vs PARALYMPISCH

Olympisch krijgt meer aandacht! Wel aandacht met een vooraf- en nadien website artikel voor een Nederlander die op de Olympische spelen als video referee bij het volleybal aanwezig is, maar totaal geen aandacht voor een Nederlander die als scheidsrechter bij het Paralympisch zitvolleybal toernooi aanwezig is. Sterker nog, die de Paralympische heren zitvolleybal finale mag fluiten en zelfs hieraan besteed de Nevobo totaal geen aandacht. De hele zitvolleybal wereld is hier over te spreken en is blij voor deze Nederlandse scheidsrechter, maar dus niet de Nevobo. Triest triest triest!  

Onder de foto's meer tekst 

START COMPETITIE EREDIVISIE

Wel aandacht voor de start van de eredivisie Beach volleybal dit seizoen, en de eredivisie volleybal met een website artikel, maar totaal geen aandacht voor de start van de eredivisie zitvolleybal met een website artikel. Dat gebeurd al niet meer sinds 2012 dus het wordt echt wel eens tijd om de eredivisie zitvolleybal ook eens aandacht te gaan geven. Zo moeilijk is dat toch niet?

Onder de foto's meer tekst 

LOTING EK ZITVOLLEYBAL 2021

Deze loting, aangekondigd vanaf 1 Augustus 2021,  vond plaats op 7 Augustus 2021 en was live te volgen. Zo wisten we dus direct tegen wie het Nederlands heren en dames zitvolleybal team zouden gaan spelen. Niets van terug te vinden op de communicatie kanalen van de Nevobo. Waarom niet Nevobo? Jullie doen dat toch wel bij het Beach volleybal en het volleybal? Pas op 15 Oktober zien we een website artikel over het EK zitvolleybal 2021. Het zijn zelfs 2 artikelen, want zowel voor de mannen als voor de dames wordt een eigen website artikel gemaakt.  

Onder de foto's meer tekst 

WEBSITE ARTIKELEN ZITVOLLEYBAL EK 2021

Heren team: Melding speelschema, melding spelers, staf, en daarnaast kort wat informatie. Erg kort om eerlijk te zijn. Maar liefst 2 regels over afscheid Bondscoach heren Hans Mater,  1 regel over de 2 debutanten, 1 regel over de pech van speler Simon Boer.  

Dames team: Melding speelschema, melding spelers, staf, en daarnaast kort wat informatie. 1 regel over spannend EK voor jonge selectie. 1 regel over EK debuut voor alle speelsters.  

Wie de website artikelen goed leest begrijpt niet dat je voor een opleiding communicatie zo lang moet studeren.

In beiden website artikelen wordt ook aandacht besteed aan de medische classificatie, dat tegenwoordig blijkbaar zo heet. Toen ik nog actief was in het internationale zitvolleybal als coach, werd dat een keuring genoemd. Verder geen punt van maken!  Er stond gemeld in de website artikelen;

Heren: “De spelers worden na aankomst in Turkije officieel geclassificeerd. De juiste medische classificatie krijgen is belangrijk voor de inzetbaarheid van de spelers.”

Dames: “Daar komt bij dat de speelsters na aankomst in Turkije officieel geclassificeerd worden. De juiste medische classificatie krijgen is belangrijk voor de inzetbaarheid van de speelsters.”

Beiden website artikelen zijn geplaatst op vrijdag 15 oktober in de ochtend (09.39 & 10.16). Het blijkt dat de keuring van het Nederlands dames zitvolleybal team heeft plaats gevonden op donderdag 14 Oktober vanaf 09.00 uur tot en met 11.15 uur. In totaal 7 speelsters werden gekeurd. Het Nederlands heren zitvolleybal team kreeg de medische classificatie op donderdag 14 Oktober tussen 16.30 uur 17.15 uur. Waarom lezen we in het website artikel op 15 oktober hier niets over? Gezien de ervaringen met de keuringen weet de zitvolleybalgemeenschap dat deze altijd spannend zijn en vaak teleurstellingen opleveren. Een berichtje vanuit de communicatie afdeling naar de team managers in Turkije en je weet meer. Heb je ook gelijk iets “nieuws” te vertellen en wordt je website artikel wel serieus genomen. Opnieuw het bewijs dat er geen, en dus nog steeds niet, gemeende aandacht is vanuit de Nevobo voor het zitvolleybal.

Onder de foto's meer tekst 

AANDACHT VOOR RWANDA ZITVOLLEYBAL

Zien we dan helemaal niets over het zitvolleybal op de website van de Nevobo?  Tot en met 1 juli 2021 was er geen enkele aandacht voor het zitvolleybal met een website artikel. Het internationale zitvolleybal toernooi in Assen, begin Juli 2021, bracht 2 website artikelen en toen werd het weer stil. Erg stil want in juli en Augustus was er opnieuw niets te vinden over het zitvolleybal. In September begon de zitvolleybal competitie weer, konden we ons ook voorstellen dat de nationale zitvolleybal teams aan het voorbereiden waren voor het EK zitvolleybal 2021 maar toch zagen we hier niets over. Er kwam een website artikel over het Rwanda dames zitvolleybal team op de website van de Nederlandse Volleybal Bond, Nevobo. In het zeer uitgebreide website artikel werd aandacht besteed aan hoe knap het dames team van Rwanda heeft gepresteerd en dat dit mede te danken is aan de inzet van een Nederlandse goede doelen organisatie. Het artikel was geschreven door een professionele journalist en het was erg uitgebreid. Zo uitgebreid dat er meer woorden in dit ene Rwanda artikel stonden, dan in de 2 website artikelen over de Nederlandse prestaties van het Assen toernooi bij elkaar. Goed dat we aandacht besteden aan het zitvolleybal moet er gedacht zijn, al denk ik eerder dat het vooral bedoeld is om de Goede doelen organisatie te vriend te houden. 

Onder de foto's meer tekst 

Iemand die wil gaan zitvolleyballen wil toch serieus worden genomen? Waarom geen aandacht aan de debutanten bij de nationale teams bij het EK zitvolleybal 2021, de zitvolleybal teams die competitie spelen of de mensen die het zitvolleybal in Nederland draaiende houden?

Er is nog veel meer te melden, maar als problemen niet serieus worden genomen dan is het vinden naar oplossingen zinloos.

Gelukkig is er wel informatie te vinden op de Facebook pagina ParavolleyNED, al is dit niet veel en officieel, het was er wel snel.  

 

Onder de foto's meer tekst 

Dit schrijven begon over het missen van aandacht voor de prestaties van het Nederlands dames zitvolleybal team op een Europees kampioenschap die eens in de 2 jaar wordt georganiseerd. En wie de geschiedenis een beetje kent van het Nederlands dames zitvolleybal team, weet dat dit huidige team van onderaf weer moet gaan beginnen. Ze verdienen het zo om de juiste ondersteuning te krijgen. Het zou van een nationale sportbond toch een vanzelfsprekendheid moeten zijn dat je daar met enige trots over zou moeten ………… laat ook maar.

Het lijkt me verstandig om hier te stoppen, want ik heb de afgelopen periode al snel doorgekregen dat het straatje schoon vegen van een aantal belangrijke personen prioriteit blijkt te zijn, in plaats van nu op de blaren te gaan zitten om zo nog erger te voorkomen.

Zo werd er na mijn open brief van 1 Juli jl, door een aantal personen openlijk getwijfeld over mijn goede bedoelingen voor het zitvolleybal in Nederland en of ik wel wist waar ik het over had. “Hoe kan hij dat nou weten? Hij woont tenslotte in Australië.” Dat is een denkwijze, maar van een sterke leidinggevende zou ik eerder verwachten dat deze zich zorgen zou gaan maken als blijkbaar iemand 16.500 km verderop mij met feiten laat zien, wat er in mijn organisatie allemaal mis blijkt te gaan. Een andere denkwijze en benadering die volgens mij uiteindelijk veel meer resultaat zou kunnen opleveren.

Ik weet niet alles, maar wat ik zeker weet is dat op het EK zitvolleybal 2021 het Nederlands dames zitvolleybal team deze morgen verloren heeft met 3-0 (25-7, 25-11, 25-5) en dat er vanuit de Nevobo hierover nog steeds niets is gecommuniceerd. We zijn alweer ruim 6 uur verder!

Hoe dan ook, vanuit Australië wens ik iedereen een prettige dag en een succesvol EK zitvolleybal 2021 voor de Nederlandse teams!

 

Met vriendelijke groet, 

John Bestebroer