ZV aandacht van de Nevobo voor Rwanda   17 september 2021

De Nederlandse volleybal bond, NEVOBO, heeft wel aandacht voor het zitvolleybal team van Rwanda, maar niet voor haar eigen nationale zitvolleybal teams, zitvolleybal competitie en de deelnemende zitvolleybal teams of officials. 

Het is duidelijk dat de aandacht voor het zitvolleybal in Nederland slecht is. Het krijgt eenvoudig weg niet de aandacht die het verdiend, want die gaat volledig naar volleybal en beachvolleybal. Misschien goed om hier wat voorbeelden van te geven, zodat het meetbare feiten zijn en geen lulkoek wat ik u vermeld.

Wist u dat er een Nederlandse videoscout aanwezig was bij het Olympische volleybal toernooi in Tokyo? Voor videoschout Koos Nederhoed was er voor vertrek naar Tokyo wel aandacht met een website artikel en ook na de Olympische spelen kreeg de video scout aandacht om zijn ervaring te delen. “Het waren bijzondere spelen!”   Ook voor zitvolleybalscheidsrechter Benno Meijer waren het bijzondere spelen maar hier kwam geen website artikel over op volleybal.nl of Nevobo.nl. Geen enkele aandacht vooraf, tijdens of na zijn inzet als scheidsrechter tijdens de Paralympische spelen. Zelfs niet toen de Nederlander Benno Meijer ook nog eens de heren zitvolleybal finale mocht fluiten als scheidsrechter tussen Rusland, RPC, en Iran. De hele wereld keek via live stream naar de heren finale, behalve blijkbaar de Nevobo. Die besteden er helemaal geen enkele aandacht aan. Zo was er wel aandacht met een website artikel voor de Olympische finale volleybal en beachvolleybal, maar geen enkel website artikel is er te vinden over wie de Paralympisch kampioen is geworden bij de heren of dames. Treurig.

En er zijn nog wel meer voorbeelden te noemen hoe de Nevobo geen aandacht geeft aan het zitvolleybal in Nederland. Moet de zitvolleybalgemeenschap in Nederland dan wel blij zijn met het vandaag geplaatste artikel over het Rwandese dames zitvolleybal team op de Paralympische spelen van Tokyo?  De Paralympische spelen van Tokyo waar voor het eerst sinds de geschiedenis van het Paralympisch zitvolleybal geen Nederlands zitvolleybal team aan deelnam. Iets wat achter een Nevobo bureau besloten werd trouwens maar dat is nu niet van toepassing en het maakt het verdriet er niet minder om. Waarom wel aandacht voor het Rwanda dames zitvolleybal team? Is het eigenlijk niet een belediging voor het Nederlandse zitvolleybal dat de Nevobo dit zomaar doet? In 2009 heb ik mijn bijdrage geleverd aan het Rwandese zitvolleybal door aanwezig te zijn namens de WOVD, World Paravolley tegenwoordig, om het eerste internationale zitvolleybal toernooi in de hoofdstad Kigali in goede orde te leiden. Dat bleek een hele kluif te zijn, want veel was er nog onbekend over het zitvolleybal. Niets dan positieve verhalen over de progressie van het zitvolleybal in Rwanda, maar om dat nou op deze manier op de Nederlandse volleybal website te plaatsen is toch zeer merkwaardig te noemen, gezien de belabberde inzet en betrokkenheid bij het zitvolleybal in Nederland.

Ook het tijdstip van plaatsing van het website artikel over het zitvolleybal team van Rwanda is erg opmerkelijk te noemen. De Paralympische spelen van Tokyo 2020 ware klaar op zondag 5 September 2021. Het website artikel betreffende het Rwanda zitvolleybal team wordt geplaatst op vrijdag 17 September 2021. Het dames zitvolleybal team van Rwanda speelde hun laatste wedstrijd op vrijdag 3 September 2021. Er is na 14 dagen “plotseling” een website artikel te lezen op volleybal.nl over dit team en hun inzet op de Paralympische spelen van Tokyo 2020. Weet u ondertussen ook al wie daar de finale zitvolleybal heeft gespeeld en wat de uitslag is geworden bij de heren en bij de dames?  Via de Nevobo is deze informatie in ieder geval niet te vinden.

Waar komt deze zitvolleybal aandacht zo maar opeens vandaan? In heel 2021 is er alleen aandacht geweest rondom het internationale zitvolleybal toernooi in Assen, begin juli 2021, en eigenlijk was die aandacht met slechts 2 website artikelen al treurig te noemen. Maar met nu 3 website artikelen op volleybal.nl die zitvolleybal gerelateerd zijn, moeten we het de afgelopen 9 maanden doen.

Er is verder niets te lezen over de voorbereidingen van het Nederlands dames en heren zitvolleybal team voor het komende EK zitvolleybal in Turkije die over een maand zullen plaats vinden. Niets te lezen over een heren zitvolleybal bondscoach die al enkele maanden geleden besloten heeft om na het EK zitvolleybal 2021 te gaan stoppen en niets over nieuwe spelers. En morgen gaat de eredivisie zitvolleybal hopelijk weer van start, seizoen 2021-2022. Ook hier is niets van te vinden op de website van de Nevobo. Maar dat is eigenlijk niet zo raar, want het laatste bericht over een eredivisie zitvolleybal wedstrijd was alweer van 2012. Het is al 9 jaar stil vanuit het communicatie team voor enige eredivisie zitvolleybal aandacht.

Door een snel onderzoek op internet naar de vermelde Chris Korsten, weet ik dat deze meneer zijn brood verdiend als freelance journalist en mede hierdoor is het te verklaren dat het zo’n uitgebreid artikel is geworden. Kan er dan ook eigenlijk worden aangenomen dat de Nevobo betaald heeft voor dit artikel over Rwanda zitvolleybal of heeft het Liliane fonds dit gedaan? 

Als ik het Rwanda artikel eens beter lees dan kan als eerste worden opgemerkt dat ook het Liliane Fonds veel aandacht krijgt. Is het voor de Nevobo belangrijk om het Liliane fonds als partner te hebben? De vraag kan gesteld worden wat heeft de zitvolleybal in Nederland hier dan aan? Wat is het nut van dit website artikel voor de zitvolleybal in Nederland?  

En naast zinnen en woorden als vasthoudendheid en team in opbouw, wordt er uitgebreid melding gemaakt over het team zoals de tactische omschakelingen en de voorbereidingen. Maar ook de lichamelijk beperkingen van speelsters en hun verhaal krijgt de aandacht. Er is aandacht voor aanvoerster Liliane Mukobwankawe, Speelverdeelster Solange Nyiraneze, Sandrine Nyirambarushimana, Alice Musabyemaliya, Hosiana Mulisa, Munvunyi Hermas, Claudine Uwitije, Clementine Umutoni, Carine Kwizera en ook de bondscoach Jean Marie Vianney Nsengiyumva en assistent coach Eric Gakwaya worden genoemd.

Weet u trouwens iets van de speelsters van het Nederlands dames zitvolleybal team? Wie is de spelverdeler? Wie is de aanvoerster? Welke speelster zit er het langst in het Nederlands dames zitvolleybal team? Vragen waarvan ik mij afvraag hoeveel mensen deze zouden kunnen beantwoorden en dat is al vreemd maar wel te begrijpen. Want aandacht voor het Nederlands dames zitvolleybal team in een website artikel is nu eenmaal moeilijk te vinden de laatste tijd.   

Het volgende website artikel op volleybal.nl zal hoogstwaarschijnlijk betrekking hebben op het komende EK zitvolleybal 2021 in Turkije. Weet je zeker dat er niet eerder een ander website artikelen over het zitvolleybal zal verschijnen op volleybal.nl?  Ik hoop het natuurlijk wel, maar met 3 wedstrijdartikelen over heel 2021 tot nu toe, is dat nauwelijks voor te stellen. Sterker nog, na het EK zitvolleybal 2021 gaan we geen enkel website artikelen meer zien over het zitvolleybal in Nederland in 2021. Of ik daar zeker van ben? Heel zeker! Of het moet zijn dat er een stichting of Goede doelen organisatie in Nederland iets heeft met zitvolleybal ergens in de wereld. Dat zou het aantal website artikelen dan op 4 brengen in 2021, naast de EK 2021 zitvolleybal website artikelen die nog geplaatst zullen worden. Spannend hoor! Bijna net zo spannend als vandaag de start van de eredivisie zitvolleybal competitie waar geen aandacht voor is vanuit de Nevobo. Zelfs geen live stream en dat is dan weer vooral jammer voor diegene in Rwanda die de zitvolleybalwedstrijden live zou willen volgen. Helaas, maar ze zullen in Rwanda vast wel blij zijn met het website artikel op de website volleybal.nl  in Nederland en de aandacht vanuit de Nevobo.