DE NATIONALE ZITVOLLEYBAL TEAMS              3 December 2021

Sinds 30 November 2021 is de nieuwe World Paravolley Ranking list bijgewerkt. Deelname aan veel toernooien zorgt voor meer punten op deze lijst en het geeft hierdoor dus geen direct blijk van de sterkte van een nationaal team, maar meer van de financiële mogelijkheden vanuit een nationale sportbond om deel te kunnen aan de internationale zitvolleybal toernooien.

Hoewel er nog veel meer kritische vragen gesteld kunnen worden over de eerlijkheid, het toepassen en het nut van de World Paravolley Ranking list door de bedenkelijke regels, geeft het een indicatie.

Het Nederlands heren zitvolleybal team en het Nederlands dames zitvolleybal team zijn dit jaar beide gezakt naar plaats 15. Het Nederlands dames zitvolleybal team kwam van plaats 9. Het Nederlands heren zitvolleybal team kwam van plaats 11. Voor het eerst in de geschiedenis van de World ranking list van het zitvolleybal geen top 10 notering meer voor Nederland. Bijzonder jammer. Het feit dat het minder is geworden, is opnieuw een bewijs dat het allemaal minder wordt bij het zitvolleybal in Nederland. En eerlijk gezegd kwam het niet als een verrassing. Het is eenvoudig maar wel begrijpelijk om hierdoor te wijzen naar de slechte inzet vanuit de Nevobo voor het zitvolleybal, als bijvoorbeeld blijkt dat er nog geen tenues beschikbaar zijn voor het Nederlands dames zitvolleybal team tijdens een oefenwedstrijd en er uiteindelijk shirtjes moeten worden geleend van de tegenstander. Werkelijk onbegrijpelijk! Als ook meer nationaal team trainingen niet mogelijk zijn voor het zitvolleybal en er ook nog eens voor gekozen werd om niet deel te gaan nemen aan het Paralympisch kwalificatie toernooi in 2020-2021, dan kan er gewezen worden naar de Nevobo en de slechte manier van betrokkenheid bij het zitvolleybal.

Persoonlijk krijg ik de laatste jaren ook steeds meer de indruk dat de nationaal team speelsters en spelers, deelname aan de internationale zitvolleybal toernooien vooral zien als een leuke tijd met elkaar en er daarna standaard vermelden op de Facebookpagina’s “dat er veel geleerd is.” Ik zie de afgelopen jaren echter weinig verbeteringen in de resultaten plaatst vinden.  

Bij het Nederlands heren zitvolleybal team zagen we onder bondscoach Hans Mater vanaf 2013 dat er geen verbeteringen van de resultaten op de Europese Kampioenschappen kwamen. Werd in 2013 en 2015, net als in 2011 een 5e plaats gerealiseerd, zagen we dat het in 2017 een 6e plaats werd en op het EK 2019 en 2021 werd het een 8e plaats. En ook bij het Nederlands dames zitvolleybal team werden de resultaten over de afgelopen jaren steeds minder en werd er zelfs besloten om na het teleurstellende WK zitvolleybal 2018, voor het eerst in de geschiedenis niet naar het EK 2019 te gaan. Mindere resultaten zijn een meetpunt maar misschien zijn er geen betere resultaten mogelijk en moeten we tevreden zijn en accepteren wat er allemaal gebeurd. Als dan echt het beste resultaat behaald wordt, en er werkelijk het uiterste gedaan wordt (in- en buiten het veld) om wedstrijden te winnen, dan is dat zo, maar ik geloof daar weinig van en ik zie waarschijnlijk dan ook de verkeerde dingen. Als ik merk dat een nationaal team training wordt afgezegd om aanwezig te zijn op het bruiloft feest van een nationaal teamspeler en dat er ondertussen geen videoscout meer aanwezig is bij de nationale zitvolleybal teams, dan vraag ik mij af of het zitvolleybal in Nederland wel topsportwaardig is en serieus wordt genomen door de Nevobo. Voor mij is zitvolleybal weldegelijk topsport, laat dat duidelijk zijn, maar zijn de nationale zitvolleybal teams nog wel het uithangbord voor de sport zitvolleybal in Nederland?

Toen er besloten werd om met het Nederlands dames zitvolleybal team te gaan stoppen in oktober 2018, moest er toen echt in 2019 en 2020 voor de nieuwe groep internationale ervaring worden opgedaan in Finland, terwijl er van enige niveau geen sprake was? Volgens mij zijn er voldoende zitvolleybalteams in de Nederlandse zitvolleybal competitie die het nationaal team willen helpen en er zo dus voor zorgen dat er betere financiële keuzes gemaakt kunnen worden. Financiële keuzes die het zitvolleybal in Nederland direct tegoeden kunnen komen zoals meer zitvolleybal opleidingen of een gerichte zitvolleybal campagne voor meer en beter. een andere manier van investeren en het aangaan van uitdagingen voor de sport zitvolleybal in Nederland, waar de nationale zitvolleybal teams onderdeel van uit maken.

Ik zag dat er op 2 december 2021 een bericht was geplaatst op de website van World Paravolley, waar de 16 landen bekend werden gemaakt die gekwalificeerd zijn voor het komende WK zitvolleybal in mei 2022 in Hangzhou-China. Zowel het Nederlands dames zitvolleybal team, als het Nederlands heren zitvolleybal team zijn geplaatst. Deze plaatsing heeft voornamelijk nog te maken met de behaalde resultaten uit het verleden. Gaan we een top 10 notering zien op het WK zitvolleybal van beide teams?  Ik zou het bijzonder knap vinden, maar vanaf eind 2021 zijn er nog genoeg trainingsuren te maken. Hopelijk gaan we zien dat de beide Nederlandse zitvolleybal teams serieus bezig zullen gaan zijn met het werken aan betere resultaten. Geen tijd voor het vermelden van lievelingseten, aantal huisdieren of verjaardagen op de social media, maar de focus op zitvolleybal en zitvolleybal only!

Tenminste, als je als nationaal teamspeler het zitvolleybal serieus neemt, blijft werken aan je eigen verbeteringen en ook het beste verwacht van je teamgenoten met een gezamenlijk commitment. Elkaar aanspreken op iemands gedrag hoort daar ook bij en teambelangen hebben hogere prioriteit dan persoonlijke belangen. Maar als dat allemaal gebeurd, dan geeft de volgende stap richting de Nevobo meer volume en vanzelfsprekendheid. Voert de druk maar op richting de topsport manager bij de Nevobo. Meer en meer trainingsuren, meer serieus worden genomen, en meer betrokkenheid. O ja, en natuurlijk wedstrijdshirt die op tijd klaar zijn! Parijs is nog ver, maar op die manier van topsportbeleving opeens een stuk serieus.

Eerlijk? Ik moet het nog gaan zien!