EVENEMENTEN COMMUNICATIE

De afgelopen maanden is er bijgehouden hoe de communicatie vanuit de Nevobo is geweest, bij de grote evenementen van het volleybal, beachvolleybal en zitvolleybal. Hierbij is gekeken naar de hoeveelheid van publicaties en de snelheid van plaatsing.

In de afgelopen maanden zijn er 2 internationale zitvolleybal evenementen georganiseerd die betrokkenheid hadden met het Nederlands zitvolleybal. Van 2 tot en met 4 juli 2021 was er in eigen land de Golden league in Assen, wat voorheen bekend stond als het Dutch Tournament. En van 17 tot en met 23 oktober 2021 was het EK zitvolleybal in Turkije- Kemer.

Opnieuw is vast komen te staan dat de aandacht voor het zitvolleybal, in vergelijking met het volleybal en beachvolleybal, beduidend minder is.

Wanneer is nieuws actueel?

Het plaatsen van sportnieuws gebeurd vaak direct na een wedstrijd. Hoe eerder het laatste en meest actuele nieuws gedeeld kan worden, hoe sneller de lezer geïnformeerd wordt. Los van het vermelden en delen van informatie, zoals aankondigingen van wedstrijden en specifieke informatie omtrent spelers of teams, is het delen van de resultaten en een wedstrijdverslag, een belangrijk onderdeel van de sportverslaggeving.  Bij de professionele media zoals kranten en televisie, heeft het zo snel mogelijk delen en plaatsen van deze informatie de hoogste prioriteit en zien we vaak binnen enkele minuten al dat er informatie gedeeld wordt via de digitale media. Ook bij de Nevobo zien we dat het communicatie team over het algemeen actief is. Maar niet bij de zitvolleybal! Waarom niet? De afgelopen maanden is er specifiek bijgehouden hoe snel de plaatsingen vanuit de Nevobo hebben plaats gevonden waar Nederlandse deelname aanwezig was. Hierbij zijn de volgende evenementen gevolgd;

 

  1. 2-4 Juli 2021                                  Assen zitvolleybal toernooi

  2. 9-18 Juli 2021                                WK U20 dames

  3. 24 Juli-8 Augustus 2021                Olympische spelen Tokyo 2020

  4. 10-15 Augustus 2021                     6 Landen toernooi

  5. 11-15 Augustus 2021                      EK Beachvolleybal

  6. 18 augustus-4 September 2021     EK volleybal dames

  7. 1-19 September 2021                     EK volleybal Heren

  8. 17-23 Oktober 2021                       EK zitvolleybal dames

  9. 17-23 Oktober 2021                       EK zitvolleybal heren

Als richtlijn is genomen dat binnen uiterlijk 2 uur na het einde van een wedstrijd waar een Nederlands team aan deelnam, een website artikel (wedstrijdverslag) geplaatst zou moeten zijn op de website www.volleybal.nl

 

2-4 Juli 2021 Assen zitvolleybal toernooi

Als we het rijtje afgaan en beginnen met het Assen zitvolleybal toernooi dan blijkt dat dit niet is gebeurd. Op de speeldagen 2 juli, 3 juli en 4 juli zien we geen enkel website artikel met een wedstrijdverslag verschijnen. Van de 12 wedstrijden (6 dames, 6 heren) zien we niets terug op de website volleybal.nl. Pas op maandag 5 juli zien we om 11.54 uur een website artikel verschijnen over het Internationale zitvolleybal toernooi in eigen land.

Conclusie; Ondanks dat het evenement in eigen land plaats vindt, is er geen directe aandacht voor het zitvolleybal.

De aandacht en directe betrokkenheid is negatief

 

9-18 Juli 2021 WK U20 dames

Het Nederlands dames volleybal team speelt in Rotterdam in totaal 8 wedstrijden. Van al deze wedstrijden is er binnen 2 uur een website artikel geplaatst met een wedstrijdverslag.

Conclusie: van alle wedstrijden is er binnen 2 uur een wedstrijdverslag te lezen op www.volleybal.nl

De aandacht en directe betrokkenheid is positief

24 Juli-8 Augustus 2021 Olympische spelen Tokyo 2020

Er zijn op het Olympisch Beachvolleybal toernooi 3 Nederlandse teams aanwezig. Vanaf 24 juli 2021 tot en met 1 augustus 2021 komen deze teams in actie. In totaal 11 wedstrijden worden er gespeeld. Van alle 11 beachvolleybal wedstrijden is binnen 2 uur na het einde van de wedstrijden een wedstrijd verslag te lezen, waarvan het snelst na 32 minuten sinds het einde van een beachvolleybal wedstrijd.

Conclusie: van alle wedstrijden is er binnen 2 uur een wedstrijdverslag te lezen op www.volleybal.nl

De aandacht en directe betrokkenheid is positief

10-15 Augustus 2021 6 Landen toernooi

Van de 5 wedstrijden die er gespeeld worden, zijn alleen van de wedstrijden van 10 augustus en 11 augustus een verslag op de website te lezen. Van de 3 andere wedstrijden zien we niets terug. Van de wedstrijd van dinsdag 10 augustus tegen Spanje, wordt er wel binnen 2 uur na de wedstrijd een website artikel geplaatst (22.00 uur), maar van de wedstrijd van woensdag 11 augustus tegen Portugal, gebeurd dit pas na 2 uur sinds het einde van de wedstrijd. (Aanvang wedstrijd 16.30, plaatsing website artikel 21.00)  

Conclusie: van de 5 wedstrijden is er slechts van 1 wedstrijd binnen 2 uur een wedstrijdverslag te lezen op www.volleybal.nl. Van de andere 4 wedstrijden is er van slechts 1 wedstrijd een website artikel te lezen na de wedstrijd en van 3 wedstrijden weten we niets.

De aandacht en directe betrokkenheid is negatief.

11-15 Augustus 2021 EK Beachvolleybal

In totaal 6 Nederlandse teams nemen deel aan het EK Beachvolleybal ( 3 heren/ 3 dames). In totaal worden er door deze 6 Nederlandse teams 27 wedstrijden gespeeld. Over deze 27 wedstrijden zijn er in totaal 13 website artikelen geplaatst. Op dag 1, woensdag 11 augustus 2021, worden er 5 wedstrijden gespeeld waarvan de eerste start om 10.45 uur en de laatste start om 20.00 uur. We zien pas in de avond slechts 1 website artikel verschijnen op www.volleybal.nl om 21.47 uur. Van 4 wedstrijden is er geen wedstrijdverslag direct na de wedstrijd en alleen van de laatste wedstrijd zien we binnen 2 uur na de wedstrijd een verslag.

En ook op de 2e speeldag, donderdag 12 Augustus zien we dat er maar 1 website artikel wordt geplaatst over deze speeldag. De eerste wedstrijd wordt gespeeld om 09.45 uur en de laatst om 17.00 uur. Pas om 20.57 uur wordt er een website artikel geplaatst en dus is er van geen enkele wedstrijd direct na de wedstrijd en binnen 2 uur, een wedstrijdverslag te lezen.

Op vrijdag 13 augustus worden er door het communicatie team van de Nevobo 2 website artikelen geplaatst. In totaal worden er door de Nederlandse beach volleybal teams 8 wedstrijden gespeeld waarvan de eerste wedstrijd startte om 10.00 en de 2e wedstrijd om 11.00 uur. Van deze wedstrijden wordt het eerste website artikel van die dag geplaatst om 12.52 uur.  Het tweede website artikel wordt in de avond geplaatst om 20.46 uur. Hierdoor is er van de wedstrijden van 12.00 uur, 16.00 uur en 16.30 uur niet binnen 2 uur een wedstrijdverslag te lezen. De wedstrijden van 18.00 uur en 18.30 uur voldoen wel aan de “binnen 2uur na het einde van de wedstrijd” regeling. Van de wedstrijd van 20.00 uur (Brouwer/Meeuwsen) is helemaal geen wedstrijdverslag te lezen. Ook de volgende dag niet.

Op zaterdag 14 en zondag 15 Augustus vinden de finale wedstrijden plaats. Van kwartfinales tot en met de finale spelen de Nederlandse beach volleybal teams een rol. Op zaterdag 14 Augustus worden er door de Nederlandse deelnemers in totaal 4 wedstrijden gespeeld. Van al deze wedstrijden is er direct na de wedstrijd een website artikel geplaatst waarop een wedstrijdverslag is te lezen. Die dag worden er dus 4 website artikelen geplaatst op www.volleybal.nl over het EK Beachvolleybal.

OP zondag 15 Augustus zijn er ook 4 wedstrijden waar de Nederlandse teams spelen. Ook nu is er van al deze wedstrijden een (eigen) website artikel geplaatst. In totaal worden er dus 4 website artikelen geplaatst op zondag 15 augustus 2021.

Conclusie: Alleen op de eerste en tweede speeldag, de poule wedstrijden, wordt er niet voldaan aan de 2 uur plaatsing regeling. De andere 3 dagen gebeurd dat stukken beter en is het communicatie team van de Nevobo direct betrokken en actief bij het EK Beachvolleybal. 

De aandacht en directe betrokkenheid is in het begin beperkt, en daarna positief

18 augustus-4 September 2021 EK volleybal dames

In totaal speelt het Nederlands dames volleybal team 9 wedstrijden. De 5 poule wedstrijden worden gespeeld van 19 augustus tot en met woensdag 25 augustus 2021. Van deze 5 wedstrijden is er van 4 wedstrijden direct na de wedstrijd een verslag te lezen op de website volleybal.nl. Van de wedstrijd van woensdag 25 Augustus 2021, tegen Zweden, gebeurd dat buiten de 2 uur. ( Aanvang wedstrijd 16.30, plaatsing website 20.47). De finale wedstrijden beginnen op 28 augustus met de achtste finale tegen Duitsland, kwartfinale tegen Zweden, halve finale tegen Italië en eindigen op 4 september in de bronzen finale tegen Turkije. Van deze 4 wedstrijden is er telkens direct na de wedstrijd een wedstrijd verslag te lezen op de website.

Conclusie: Van de 9 wedstrijden, zijn er van 8 wedstrijden die na de wedstrijd een wedstrijdverslag te lezen op de website www.volleybal.nl. Van alle wedstrijden is er wel binnen 3 uur een wedstrijd verslag te lezen.

De aandacht en directe betrokkenheid is positief

1-19 September 2021 EK volleybal Heren

In totaal worden er door het Nederlands heren volleybal team 7 wedstrijden gespeeld. Al deze wedstrijden worden direct gevolgd door het communicatie team van de Nevobo.

Conclusie: Van al deze wedstrijden is er direct na de wedstrijd een verslag te lezen op de website www.volleybal.nl.

De aandacht en directe betrokkenheid is positief

17-23 Oktober 2021 EK zitvolleybal dames & heren

Het Nederlands dames zitvolleybal team heeft in totaal 6 zitvolleybalwedstrijden gespeeld en het Nederlands heren zitvolleybal team heeft in totaal 7 zitvolleybalwedstrijden gespeeld op het EK zitvolleybal.

De Nevobo kiest er bij dit EK zitvolleybal 2021 voor om aan het einde van de dag slechts 1 website artikel te plaatsen waarin alle gespeelde wedstrijden worden vermeld. Zo kan het dus gebeurden dat er van wedstrijden pas laat iets te lezen valt.

Op zondag 17 Oktober 2021 wordt de eerste wedstrijd van het Nederlands dames zitvolleybal gestart om 08.30 Nederlandse tijd tegen Italië. Pas na 11 uur en 15 minuten is er een website artikel geplaatst op volleybal.nl waarin informatie is te lezen over deze wedstrijd. En op 22 Oktober 2021 speelt het heren zitvolleybal team in de ochtend de wedstrijd tegen Kroatië, maar hiervan zien we pas iets op de website volleybal.nl verschijnen na 7 uur en 37 minuten na het einde van de wedstrijd. Dit komt dan weer omdat het Nederlands dames zitvolleybal team op 22 Oktober 2021 pas een wedstrijd speelt in de avond. Na 50 minuten na het einde van hun wedstrijd is er al website artikel te lezen over hun wedstrijd. De enige trouwens die voldoet aan de binnen 2 uur regel.

Op 19 Oktober speelt het dames team geen wedstrijd, en zien we na de heren wedstrijd die dag, dat er al na 51 minuten een website artikel is geplaatst hierover. Op 23 Oktober 2021 speelt het heren zitvolleybal team hun laatste wedstrijd en omdat de dames hun laatste wedstrijd speelde op 22 oktober 2021, mag er verwacht worden dat er snel na het einde van de wedstrijd een website artikel geplaatst zal worden over deze laatste heren zitvolleybal wedstrijd. Na 10 uur en 47 minuten, om 21.08 uur, wordt er uiteindelijk een website artikel geplaatst door het communicatie van de Nevobo.

En als we een overzicht maken van alle EK 2021 zitvolleybal wedstrijden en de website artikelen die hierbij horen dan zien we het volgende;

Van de 6 dames zitvolleybal wedstrijden tijdens het EK zitvolleybal 2021, is er slechts 1 keer een wedstrijd bericht geplaatst binnen de 2 uur regel.

Van de 7 heren zitvolleybal wedstrijden tijdens het EK zitvolleybal 2021, is er slechts 2 keer een wedstrijd bericht geplaatst binnen de 2 uur regel.

Conclusie: Van al deze wedstrijden is er nauwelijks direct na de wedstrijd een verslag te lezen op de website www.volleybal.nl.

De aandacht en directe betrokkenheid is negatief

Zoals al eerder vermeldt, opnieuw is vast komen te staan dat de aandacht voor het zitvolleybal, in vergelijking met het volleybal en beachvolleybal, beduidend minder is.