Geen Alterno meer!                                                                          21 September 2017

Alterno uit Apeldoorn staat niet meer op het zitvolleybal programma om 1e Divisie te gaan spelen. Ze kunnen geen volwaardig zitvolleybal team meer realiseren want ze blijven steken op 4 spelers. Het is niet anders. Een stad die gekoppeld wordt met het volleybal, maar zonder zitvolleybal vanaf nu. Weer een volleybal vereniging die stopt met zitvolleybal in Nederland. De vereniging Alterno behoord tot een van grootste volleybal verenigingen in Nederland en werd in 2012 nog Nederlands zitvolleybal kampioen van de eredivisie. Dit jaar kon de vereniging Alterno opnieuw een Nederlands zitvolleybal kampioen huldigen want het zitvolleybal jeugd team won de finale bij de jeugd tot 15 jaar op 29 april 2017 in Houten. En dan houd het dus opeens op met het zitvolleybal in Apeldoorn.

Net als Volleer uit Leersum, Netwerk uit Pijnacker, Savico/Twente 05 uit Enschede en Blauw Wit uit Roosendaal de afgelopen jaren, zien we nu het zitvolleybalteam van Alterno verdwijnen uit de Nederlandse zitvolleybal competitie. Verenigingen die vele jaren in de Nederlandse zitvolleybalcompetitie hebben gespeeld. Teams die er voor zorgde dat het zitvolleybal in de verschillende regio’s de aandacht kreeg die het verdiende en ook op internationaal niveau verschillende prijzen wist te winnen. Zitvolleybal teams die dusdanig presteerde dat er werd uitgekeken naar de wedstrijden en dat je als bezoeker op tijd aanwezig diende te zijn anders was de sporthal misschien wel vol. De Wereldspelen in Assen in 1990 is hier een prachtig voorbeeld van, waar buiten schermen werden geplaatst om de teleurgestelde bezoekers die niet naar binnen konden, zo toch de wedstrijden konden zien. Goeie ouwe tijd!

Nu is het echter heel anders. Zitvolleybal teams die verdwijnen begint nu wel een trend te worden. Naast Alterno, is ook het zitvolleybal team van Taurus alweer gestopt. Het goedbedoelde samenspelen van de verschillende spelers van het Nederlands dames zitvolleybal team in de Nederlandse competitie bij Taurus komt al weer snel ten einde. Er zal misschien wel een plan achter hebben gezeten vanuit de NEVOBO of de Bondscoach, maar succesvol is het niet geweest.

De kwetsbaarheid van het zitvolleybal in Nederland wordt steeds groter en dat is een slechte zaak. Het zitvolleybal is steeds meer afhankelijk aan het worden van mensen met passie voor de sport en die graag zien dat er bij hun vereniging nog aandacht is voor het paravolley. Met de juiste aandacht, inzet en betrokkenheid lukt het deze personen om zitvolleybal te realiseren en meer personen bij zitvolleybal teams te krijgen. Bij de volleybal vereniging Zaanstad neemt de belangstelling alleen maar toe en zou er binnenkort wel eens moeten worden nagedacht over eventueel een 3e team in te schrijven in de zitvolleybal competitie.

En de NEVOBO? Zouden die net als ik er moeite mee hebben dat er weer een vereniging stopt met zitvolleybal in Nederland? Zouden die nu eindelijk eens in gaan zien dat het zitvolleybal in Nederland “professionele” aandacht moet krijgen om geen langzame dood te sterven? Het verbaasd mij al niet meer, maar ik blijf er verwonderd over, dat er van een nationale Sportbond zo weinig aandacht en betrokkenheid wordt gegeven aan een deel van haar leden. Fout of fout zien we de afgelopen jaren, NEVOBO medewerkers die niet de kar trekken voor het zitvolleybal in Nederland en goedbedoelde ideeën en plannen die niet uitgevoerd worden voor het zitvolleybal.

Wie zal de eerste steen door de ramen gaan gooien, namens de zitvolleybal gemeenschap in Nederland, bij de NEVOBO op het bondsbureau, om hopelijk de hoge heren wakker te schudden en het zitvolleybal de aandacht te gaan geven die het meer dan verdiend? Ik breng hem of haar graag naar het bondsbureau! Of gaat het WK zitvolleybal 2018 in Nederland het Paravolley in Nederland een enorme boost geven voor tenminste de komende 5 jaar? Ik geloof er helemaal niets van, als ik weet hoe de NEVOBO al 12 jaar lang het zitvolleybal in Nederland te kort doet.

Hoe dan ook, zitvolleybal in Apeldoorn en Houten is er niet meer. Zonde!