U wist dit niet?                                                                                                  22 mei 2017

Van 16 tot en met 21 mei 2017 werd voor het eerst het women super 6 toernooi gehouden in Hangzhou-China. Dit betrof een zitvolleybal toernooi dat door de wereld bond, World Paravolley, vanaf dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd en waarbij deelname alleen mogelijk is door het ontvangen van een uitnodiging. World Paravolley heeft dit toernooi opgezet om meer promotie en aandacht te kunnen geven aan het zitvolleybal wereldwijd. Alleen de wereld top zou worden uitgenodigd. Voor het eerst in het bestaan van zitvolleybal werd er prijzengeld uitgekeerd aan de hand van de geleverde resultaten. Een unieke zet en voor mij persoonlijk een onbegrijpelijk zet, want nu ontvangen de sterkere teams meer geld, terwijl de aansluiting naar de wereldtop voor de overige teams alleen maar lastiger wordt. Ik zou het geld eerder besteed hebben aan promotie en ontwikkeling van de sport in nu nog onbekende landen, maar dit terzijde.

Het Nederlands dames zitvolleybal team was ook uitgenodigd en dit was opmerkelijk. Als ik kijk naar de andere 5 teams die een uitnodiging mochten ontvangen dan valt het op dat ook Japan was uitgenodigd terwijl dit team niet echt hoog genoteert staat op de wereldranglijst.  Het team van Japan werd, net als Nederland, uitgenodigd omdat er een groot evenement op het komende programma staat in deze 2 landen. Met het WK 2018 in Nederland en de Paralympische Spelen van Tokyo in 2020 is dat de enige reden geweest dat Japan en Nederland erbij waren. Brazilie en Iran waren hierdoor de grote afwezigen. Rusland won de finale tegen USA en China won het brons. Oekraine werd 4e en zoals verwacht eindigde Nederland (5e plaats) en Japan (6e plaats) onderaan.

Het Nederlands dames zitvolleybal team wist in totaal 6 wedstrijden te spelen, waarvan twee keer tegen Japan.  Wedstrijden tegen deze zitvolleybal teams van het hoogste niveau is uiteraard een mooi promotie voor het zitvolleybal.  Aandacht die het zitvolleybal nodig heeft om de sport actief te tonen aan de volleybalgemeenschap.   

Hoe onbegrijpelijk en onverstelbaar is het dan, om te moeten constateren dat de NEVOBO helemaal niets van dit toernooi weet te melden op hun website. Helemaal niets! Geen enkel wedstrijdverslag of zelfs geen melding van de eindstand. Kunt u zich voorstellen dat een andere sportbond in Nederland, wedstrijden van een national team niet weet te melden op hun eigen website?

Gelukkig was er wel een klein beetje aandacht voor het zitvolleybal op de website van de NEVOBO, want er wordt melding gemaakt dat het Nederlands heren team opnieuw naar Bosnie gaat voor wat oefenwedstrijdjes. Waarschijnlijk omdat de bondscoach van het heren zitvolleybal team 1 dag in de week op kantoor van de NEVOBO actief is kwam het ter spraken bij het koffiezetapparaat. (stel ik mij zo voor).

Ik begrijp dan ook wel dat het zitvolleybal in Nederland nog steeds tekort wordt gedaan, als dit soort Internationale toernooien met deelname van een Nederlands team niet eens de aandacht krijgt.

Dus trek het u niet aan dat u niet wist dat het Nederlands Dames zitvolleybal team een toernooi speelde. De Nevobo wist het blijkbaar ook niet? Moeilijk voor te stellen, toch?