4 nieuwe clubs aan de slag met zitvolleybal?                                  19 oktober 2018

Een artikel over zitvolleybal! Hoera!! Waarom dit op www.nevobo.nl wordt geplaatst en niet op www.volleybal.nl is mij onbekend. Waarschijnlijk omdat het artikel meer gericht is op de bestuurlijke kant, dan op de sport zitvolleybal zelf?  Hoe dan ook, iets over zitvolleybal. Maar als ik het artikel lees dan schieten de tranen weer in het rond. Wat een niets zeggend artikel en ook nog eens vol met onwaarheden en alleen maar mooie woorden.  En dat terwijl de kop van het artikel nog wel zo belovend is!

De 1e zin klopt al niet! “Het aantal verenigingen met zitvolleybal in het aanbod is in 2018 gestegen van 17 naar 21 clubs.”  Van 17 naar 21 clubs of verenigingen. Maar als we bekijken welke verenigingen er deelnemen aan de zitvolleybalcompetities (eredivisie,1e divisie & 2e divisie), dan komen er in het seizoen 2018/2019 maar 13 verenigingen in actie. (afgelopen seizoen 2017/2018 vormde Gesposs uit Oss en Olympia uit Ochten nog gezamenlijk een zitvolleybal team samen met Koprol uit Nijmegen. Gesposs & Olympia spelen ondertussen met een eigen team in de huidige competitie. ) Van de 13 verenigingen zijn er 4 clubs die met 2 zitvolleybal teams deelnemen in de Nederlandse zitvolleybal competitie. (VC Spaarnestad, v.a.s. F.D.S. , VC Allvo, Apollo Mill). Er zijn dus wel 17 teams actief in de huidige zitvolleybal competitie, maar slechts 13 verenigingen en niet 17 clubs. Of reken de Nevobo ook de zitvolleybal competitie met in Zuid Nederland waar al jaren een “eigen competitie” wordt gespeeld met teams uit Limburg, Duitsland, Belgie en zo nu en dan Luxemburg en Frankrijk? Hier is verder niets van te vinden op de Nevobo website en naar ik heb begrepen gaat het er tijdens deze toernooitjes zeer gemoedelijk aan toe. Scheidsrechters worden onderling vanuit de teams geregeld net als tellers bijvoorbeeld. Ze hebben de NEVOBO helemaal niet nodig omdat ze alles zelf regelen. Hoe dan ook, er valt wat op aan te merken over het aantal van 17 clubs.

Als we verder lezen dan wordt er verwezen naar Volley2018. “Afgelopen zomer vond het multi event Volley2018 plaats op Nederlandse bodem. Een groot volleybalevenement, waarin de drie Olympische volleybaldisciplines werden verenigd: de EK Beachvolleybal, de WK Zitvolleybal én het EK volleybal voor jongens onder 20 jaar.”  Drie Olympische volleybaldisciplines? Sinds 1980 is zitvolleybal zichtbaar op de Paralympische Spelen en dus een Paralympische sport en geen Olympische sport. Misschien een kleinigheid, een tikfoutje maar het is niet de eerste keer.  Opnieuw laat het zien hoe zeer beperkt de betrokkenheid vanuit de NEVOBO is voor het zitvolleybal. 

Maar naast de juiste feiten, is het toch echt niet te geloven dat er met heel veel lof wordt gesproken in het artikel over het WK zitvolleybal 2018 evenement wat in juli 2018 plaats vond.

“Volley2018 was méér dan topprestaties op het veld en de geweldige sfeer op de tribunes. Vele side-events zorgden voor een heerlijke volleybalsfeer in de steden en veel actie en betrokkenheid.”  Voor het zitvolleybal was dit allemaal niet het geval. Vele side-events? Heerlijke volleybalsfeer in een leeg theater?  Veel actie en betrokkenheid? Kan de NEVOBO dan misschien 10 acties vermelden die van toepassing waren voor het zitvolleybal? Het is mij allemaal ontgaan in de ruim 2 jaar voorbereidingen die het WK zitvolleybal 2018 heeft gehad. Pas een paar weken voor de start van het WK zitvolleybal evenement zagen we aandacht, zoals een kantoor challenge en een mobiel zitvolleybalveld. Wordt daar mee bedoeld “veel actie en betrokkenheid”?

Veel side events, heerlijke volleybalsfeer en veel actie en betrokkenheid was vast allemaal wel het geval voor de andere 2 sporten van Volley2018, maar absoluut niet voor het zitvolleybal.

“Leanne Kraak, manager side-events van Nevobo: “Door de drie evenementen samen te organiseren en uit te lichten hebben we het zitvolleybal extra kunnen promoten. We hebben nog veel meer mensen laten ervaren dat dat een fantastische sport is, voor mensen met én zonder beperking.”

Nog veel meer? Er waren er al duizend maar het werden er tienduizend? Kan mevrouw Leanne Kraak misschien feiten aanleveren in plaatst van wat losse kreten? Ik ben benieuwd en ik laat mij graag verrassen, maar als ik eerlijk ben zal dat niet het geval zijn. Of waren de lege theaters tijdens de meeste zitvolleybalwedstrijden tijdens het WK zitvolleybal misschien gewoon dikke pech?

“Dat laten ervaren gebeurde ook met het splinternieuwe mobiele zitvolleybalveld, dat in aanloop naar het WK zitvolleybal in samenwerking met de Johan Cruyff Foundation in gebruik is genomen. Hiermee kan zitvolleybal in elke binnen of buitenruimte zichtbaar gemaakt worden. Het veld heeft afgelopen zomer op prominente locaties gelegen zoals Utrecht CS, Olympisch Stadion, Arnhem CS en het Gelredome.”

Door de aanschaft van 1 mobiel zitvolleybalveld, hebben mensen kunnen ervaren wat zitvolleybal is?  Zitvolleybal zichtbaar maken met dit mobiele zitvolleybalveld? En hiervoor hebben we na 13 jaar zitvolleybal onder de NEVOBO een WK zitvolleybal 2018 voor nodig? En het mobiele zitvolleybalveld staat nu weer ergens in een kast stof te happen, of wordt deze nu intensief gebruikt om het zitvolleybal te promoten met als doel…. Ja, wat als doel? En waarom is er maar 1 mobiel zitvolleybalveld besteld door de NEVOBO en niet 10-20 stuks, of misschien wel meer? Of zijn er meerdere mobiel zitvolleybalvelden? Dit blijkt namelijk niet uit het artikel. Benieuwd wat het actie plan is met het mobiele zitvolleybalveld voor de komende maanden, nu het WK zitvolleybal is afgelopen. Moet ik deze misschien vooraf reserveren, gezien de enorme belangstelling?

Als we verder lezen; “In de Nederlandse competitie en bij de Nederlandse clubs is zitvolleybal hét voorbeeld van een geïntegreerde sport. Spelers met een beperking, deelnemers met een blessure en sporters zonder beperking gaan binnen één mixteam voor het snelle spel. Iedereen kan meedoen. Alleen op internationaal niveau zijn de seksen gescheiden en moet je een geclassificeerde beperking hebben om bijvoorbeeld mee te mogen doen aan de Paralympische Spelen. Op deze manier kunnen mensen met een blessure in staand volleybal toch hun sport blijven doen. Oud-international Chaine Staelens speelt bijvoorbeeld ook al jaren zitvolleybal.” Een algemeen verhaal over zitvolleybal.  

Als laatste lezen we: “Nevobo heeft de ambitie om samen met de clubs het zitvolleybalaanbod in Nederland verder uit te breiden. Zowel in het aanbod voor volwassenen als voor jeugd. Overweegt jouw club ook te starten, neem dan contact op met Hans Mater. Vanuit de samenwerking met Johan Cruyff Foundation ondersteunen we clubs zowel met visie ontwikkeling als praktische zaken.

Geïnteresseerd om het mobiele zitvolleybalveld in te zetten om de sport te promoten? Ook daarvoor kun je bij Hans Mater terecht.”

Blijkbaar heeft de NEVOBO  een ambitie voor het zitvolleybal, waarbij de samenwerking met Johan Cruyff Foundation nodig is voor het bereiken van deze ambitie.  Gezien mijn ervaringen en teleurstellingen met het zitvolleybal in Nederland de afgelopen jaren, moet ik het allemaal nog gaan zien gebeuren. Ook het organiseren van het WK zitvolleybal werd vanaf 2016 gebracht als iets unieks, maar de zitvolleybal gemeenschap is er niet beter van geworden. Al hoewel, hoe zit het met de 4 clubs die gaan starten met zitvolleybal? Niets van dit alles in het artikel, terwijl de kop zo veel hoopgevend is.  Wie zijn deze 4 clubs die zich met zitvolleybal gaan bezig houden? In het artikel kunnen we hier niets over vinden. Je zou dit als NEVOBO toch met enige trots moeten vermelden, zou je verwachten. Niets van dit alles. Via de Facebook pagina ParavolleyNED wordt de vraag dan ook gesteld of iemand in de zitvolleybalgemeenschap hier iets over weet.  Medewerker zitvolleybal bij de NEVOBO, Hans Mater reageert en  het zou gaan om VVA uit Amsterdam, VVU uit Utrecht, Sovico/Kameleon uit Den Haag & Captains Kangoeroe uit Hardenberg.

Ook al waren deze verenigingen al voor het WK zitvolleybal 2018 bezig met zitvolleybal, heeft het WK blijkbaar een positief effect gehad om deze 4 verenigingen binnenkort te mogen begroeten in de zitvolleybal competitie. En… er wordt nog met andere clubs gepraat over zitvolleybal! Gaan we dan eindelijk beleven dat er iets gaat verbeteren bij het zitvolleybal onder de NEVOBO? Net als het WK zitvolleybal 2018 organiseren en veel mooie beloftes vertellen of wordt het vertrouwen dit keer niet beschadigd? Eerst zien dan geloven is dan ook een veilige oplossing voor nu.