Bedelen om meer trainingen                                                              25 mei 2021

Topsport in Nederland? Via verschillende Facebookberichten kwam ik er vandaag achter dat er financiële ondersteuning wordt gevraagd vanuit het Nederlands dames zitvolleybal team om meer te kunnen trainen. In aanloop naar het internationaal zitvolleybal toernooi in Assen begin juli 2021, wil het team nog meer trainingsuren gaan maken met elkaar. Geen idee of deze actie van het team zelf afkomstig is of dat de Nevobo hier verantwoordelijk voor is, maar het lijkt er sterk op dat er vanuit het team zelf gehandeld is. Het is voor mij bedenkelijk om te zien dat een nationaal zitvolleybal team er zo mee naar buiten toe treedt. Of ziet de Nevobo dit anders?  Hoewel iedereen zal begrijpen dat het hebben van sponsoren en financiële ondersteuning een belangrijke bijdrage zou kunnen opleveren voor betere sportprestaties, kan ik mij niet herinneren dat ik ooit zoiets heb gezien vanuit het nationaal volleybal team of Beach volleybal team zelf en rechtstreeks.

Voor wat ik begreep is het doel om € 3.000 te gaan realiseren en daar is nog 22 dagen de tijd voor.  Er is al ruim € 1700 opgehaald, dus het gaat de goede kant op. En wat ik zie aan donaties en eigenlijk ook wel zou kunnen verwachten, dan zijn het voornamelijk mensen die dichtbij het zitvolleybal team staan zoals familieleden die hun portemonnee trekken. Het zou voor de Nevobo toch niet zo moeilijk moeten zijn om deze € 3.000 bij de verschillende partners vandaan te kunnen halen?  Als 10 partners € 300 doneren dan zijn we er. Ondertussen nog maar € 130 per partner. Of denk ik nu te simpel? Anders iets voor TIG sport? Met het WK zitvolleybal 2018 , sorry, met het Volley2018 evenement nog vers in het geheugen en opnieuw samen met de Nevobo organisator van het komende WK 2022 dames volleybal in Nederland, zou een kleine bijdragen als dit toch niet echt een probleem moeten zijn en ook nog eens veel goeds doen? Maatschappelijk verantwoord ondernemen in zijn meest natuurlijke vorm, heel dicht bij de eigen corebusiness en met een super tevreden Nevobo die schouderklopjes blijft geven naast je de komende maanden, is het ook nog eens strategisch super interessant voor TIG Sport! En je maakt er het dames zitvolleybal team heel blij mee! Maar of dat € 3000 waard is, ondertussen nog iets minder dan € 1300, is waarschijnlijk de echte vraag niet.

Waarom is het ophalen van € 3000 via een publieke oproep nodig en wat zegt het over de Nevobo en het zitvolleybal?

Ik heb er een duidelijke mening over, want ook tijdens mijn periode als bondscoach van het Nederlands dames zitvolleybal team (2006-2008) werd al heel snel duidelijk dat er vanuit de Nevobo weinig te verwachten viel voor meer of beter. Er is niet meer budget, klaar! Einde gesprek. Er werd niet eens de moeite genomen om te kijken naar oplossingen of andere mogelijkheden. Op eigen initiatief werd er uiteindelijk ook actie ondernomen om het Nederlands dames zitvolleybal team meer en beter te kunnen ondersteunen en het benaderen van voormalige zaken partners leverde snel een bedrag op wat beduidend hoger was dan de € 3000 waar nu om gevraagd wordt. Het wegtrekken bij de nieuwe directeur van de Nevobo in 2009, nadat hij het bedrag van mij vernam wat bij elkaar werd gehaald en ook het feit dat er niets mee werd gedaan vanuit de Nevobo toen, zal ik niet snel vergeten. Geen actie vanuit de nationaal team speelsters zelf, ben je bedonderd, die weten er tot op de dag van vandaag nog steeds niets van. Van nationaal zitvolleybal team speelsters werd toen verwacht dat ze maar met 1 ding bezig waren en dat is het beter worden met zitvolleybal en zo betere resultaten blijven behalen. Vandaar ook die vele medailles!

“Maar geld is wel belangrijk. Zonder geld kan je niets!” Ook daar werd een oplossing voor gevonden. In een gesprek met de directeur van een revalidatie centrum in Rotterdam, werd er op zijn Rotterdams zaken gedaan. Zin 1: Ik ben de Bondscoach van het Nederlands dames zitvolleybal team en ik zoek een sponsor. Zin 2: Ik wil geen geld, maar uw sporthal staat op zaterdag en zondag leeg. Zin 3: Als wij die als Nederlands dames zitvolleybal team kunnen gebruiken houden we allebei de portemonnee dicht en kunnen we zo iets betekenen voor elkaar. “Wil je nog koffie?” was na 2 minuten zijn antwoord toen we elkaar de hand hadden geven en de deal gesloten was. Meerdere weken werd er op zaterdag en zondag “gratis” trainingen gerealiseerd met het Nederlands dames zitvolleybal team. Maar goed, dat was toen. Maar ook in 2021 is eigen initiatief blijkbaar nog steeds nodig om toch iets gerealiseerd te kunnen krijgen voor het Nederlands dames zitvolleybal.

In meerdere opzichten is het er nog steeds niet beter op geworden voor het zitvolleybal in Nederland. Bedelende zitvolleybalsters. Benieuwd wat de resultaten zullen gaan worden in Assen op 2-4 juli 2021.