De publicaties van de NEVOBO rondom de Paralympische Spelen       28 augustus 2016

Sinds 23 Augustus is het zeker. Het dames team mag naar de Paralympische Spelen in Rio om deel te nemen door de sancties tegen het complete Russische Paralympisch team.

De media stond er al weken vol van en reageren wederom snel na het definitief bekend worden dat Rusland niet niet naar de Paralympische spelen gaan. Maar niet de NEVOBO. Die plaats pas een bericht op hun website ruim 2,5 uur later, op 23 augustus om 14.47 uur, toe ik al door diverse vrienden en familie leden was gebeld om mij het goede nieuws te vertellen.  Maar goed, ze plaatsen iets. Want de afgelopen maanden heeft de NEVOBO niet echt uitgeblonken in de berichtgevingen rondom het zitvolleybal in Nederland en het Nederlands team.  Zo is het heren zitvolleybal team van Iran in Nederland geweest om oefenwedstrijden te spelen tegen het Nederlands heren zitvolleybal team, en hebben we, behalve van een aankondiging enkele dagen voordien, geen enkele berichtgeving over deze oefenwedstrijden tegen de meervoudig Paralympisch kampioen Iran kunnen vinden op de NEVOBO website. Weet u wat de setstanden of uitslagen zijn geworden?

Ook het Nederlands dames team heeft oefenwedstrijden gespeeld en zijn hiervoor naar Canada afgereisd begin Augustus. Hiervan is helemaal geen melding gemaakt door de Nevobo, zelfs geen aankondiging. Ze zullen het wel leuk hebben gehad daar.  Of moet ik gaan geloven dat de NEVOBO dit niet is gaan zien als een soort schoolreisje maar als een serieuze oefenstage waar de NEVOBO betrokkenheid bij toont?

Dus laten we blij zijn dat er melding wordt gemaakt dat het Nederlands dames zitvolleybal team mag deelnemen aan de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro 2016. Beetje jammer en misschien zelfs wel slordig om te moeten constateren dat de overige media kanalen al ruimschoots berichtgevingen hebben gedaan, voordat de NEVOBO, voor die gene die er nog niet mee bekend zijn, de Nationale Volleybal bond, er ook maar iets over te melden heeft.

Blijkbaar is deze NEVOBO, met een afdeling marketing en communicatie waar verschillende medewerkers “actief zijn”, helaas bijzonder weinig geïnteresseerd in het zitvolleybal in Nederland.

Tot zover de eerste feiten van de berichtgeving van de deelname aan de Paralympische Spelen.

De eerste dagen na de bekendmaking van deelname, zie ik op allerlei media kanalen aandacht voor het Nederlands dames zitvolleybal team. Zowel op de nationale TV, op de nationale radio, alsmede op verschillende Social Media’s zie ik aandacht voor het team en onze sport. En de NEVOBO? Daar blijft het stil. De afgelopen 5 dagen is er geen enkele berichtgeving meer vermeld op de website van de volleybal bond, www.volleybal.nl of hun Social Media mogelijkheden. En dat is dan weer vreemd te noemen, want het zitvolleybal staat opeens vol in de aandacht bij de nationale Media. Je zou denken en eigenlijk wel mogen verwachten dat de kleine sport zitvolleybal door deze media aandacht hun kans moeten grijpen om deze aandacht te benutten, aangezien de NEVOBO steeds spreekt over een kleine sport in Nederland. Pak je kans en maak gebruik van deze unieke promotie mogelijkheid om het zitvolleybal te promoten in Nederland. Stop met klagen dat er zo weinig teams mee doen in de club competitie!

Is er dan niets meer te melden door de NEVOBO?

Laat ik het anders formulieren. Elke dag zie ik informatie voorbij komen over het Paralympisch zitvolleybal toernooi in Rio de Janeiro, dat na een periode van 4 jaar, op het punt van beginnen staat. Weet u bijvoorbeeld dat gisteren het wedstrijdschema bekend is gemaakt?  Tegen wie het Nederlands dames zitvolleybal team zal gaan spelen is bekend, hoe laat en wanneer. Niets van dit alles op de NEVOBO website. Hoe anders was dit toen het Nederlands dames volleybal team zich wist te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Of is dit appels met peren vergelijken?  De NEVOBO is toch dezelfde organisatie voor het volleybal, het Beachvolleybal en het zitvolleybal? Althans, dit is wat zij alweer 10 jaar verkondigen aan haar leden, namelijk dat het zitvolleybal erg serieus wordt genomen door de NEVOBO. Ik kan u veel, heel veel feiten aantonen dat dit echter niet het geval is. De NEVOBO geeft geen, of zeer beperkt aandacht aan het zitvolleybal. Waarschijnlijk wordt er heel veel vergaderd en worden er heel veel bijzondere dingen voorgesteld door de NEVOBO, maar de uitvoering is triest te noemen. Ik praat over een periode van 10 jaar! Ik heb heel veel mooie woorden gehoord over het zitvolleybal en ik lees prachtig geschreven stukken in de jaarverslagen over het zitvolleybal, maar de waarheid over het zitvolleybal en de NEVOBO is triest. Het is een feit dat het zitvolleybal in stand wordt gehouden door veel personen met passie voor het zitvolleybal, die niet werkzaam zijn bij de NEVOBO. En ook hier kan ik heel veel voorbeelden noemen van personen, te beginnen bij de verschillende zitvolleybal teams in Nederland, die het zitvolleybal in stand houden. 

Laten we ons nu beperken op de Paralympische Spelen en de deelname van het dames zitvolleybal team.

Gaan wij snelle berichtgevingen en wedstrijdverslagen zien door de NEVOBO?

Het wordt allemaal live stream uitgezonden, dus je zou mogen verwachten dat binnen 1 uur na de wedstrijd van het Nederlands team, er een wedstrijd verslag met setstanden en de uitslag op de website van de NEVOBO te lezen is. Ik ben ook zo benieuwd naar de wedstrijden die in het weekend worden gespeeld. De ervaring leert dat de NEVOBO dan geen tijd heeft voor het zitvolleybal.  De eerste wedstrijd vind plaats op vrijdagavond 20.30, Vrijdagnacht 01.30 Nederlandse tijd.  Wat denkt u, binnen 1 uur na de wedstrijd een verslag op de website?

De tweede wedstrijd is op zondagmiddag 14.00,  zondagavond 19.00 Nederlandse tijd.  Een grotere kans om binnen 1 uur een wedstrijd verslag te plaatsen op de website?  Het is wel zondagavond! Maandagochtend misschien beter.  Kunnen we gelijk het verslag van de eerste wedstrijd plaatsen.

Te veel gevraagd om direct verslag te eisen van de NEVOBO over het Nederlands dames zitvolleybal team?

We zullen het gaan zien.

Ik ben eigenlijk veel meer geïnteresseerd wat de NEVOBO zal gaan doen met het zitvolleybal in Nederland. Zal er eindelijk weer eens een wedstrijdverslag te lezen zijn op de website van de NEVOBO betreffende het zitvolleybal?  Het zal wel eens tijd worden, want het laatste competitie wedstrijd verslag dateert alweer van 2012.

Nee, het is helder, de NEVOBO neemt het zitvolleybal, tot nu toe, nog steeds niet heel serieus!!