Stelling 5: Er is geen toekomst voor het zitvolleybal in Nederland onder de Nevobo.

Wie de andere 4 stellingen aandachtig leest zal begrijpen dat een sprankelende toekomst voor zitvolleybal in Nederland met de huidige werkwijze en aandacht vanuit de Nevobo,niet te verwachten is.

VERDEELDE AANDACHT

Er is sinds kort besloten om het G-volleybal meer aandacht te gaan geven en dus mag er verwacht worden met de werkwijze en denkwijze vanuit de Nevobo voor het aangepast sporten, dat er nog minder tijd en energie zal worden gestoken in het zitvolleybal in Nederland. Het is al triest om te moeten constateren dat er nauwelijks gemeende aandacht is geweest voor het zitvolleybal de afgelopen jaren, en voor de komende jaren lijkt het er dan ook sterk op dat hier geen verbetering in zal komen. 

 

EIGEN BELANG

We zien voornamelijk enthousiasme over het zitvolleybal vanuit de Nevobo als er iets te bereiken is voor eigen belang. Zo was het opmerkelijk dat er kort voor het organiseren van het WK zitvolleybal in 2018 in Nederland nog steeds nauwelijks aandacht hiervoor was, maar er wel enthousiast werd gesproken over het willen organiseren van het WK zitvolleybal in 2022 in combinatie met het willen organiseren van het WK volleybal voor vrouwen in 2022. 

In een website artikel op volleybal.nl van 20 februari 2018 was hierover meer te lezen. Vanuit de provincie Gelderland  liet de gedeputeerde Sport weten; "Het gaat bij deze evenementen niet alleen om topsport, maar ook om de side events en de golf van enthousiasme en sportieve energie die er vanaf straalt." Er werd dan ook gesproken over het ideale scenario; "In het ideale scenario combineert Nederland in 2022 de organisatie van het WK Dames met het WK zitvolleybal. Op die manier kunnen ook de paralympische volleyballers schitteren op een prachtig podium."

Verderop in het artikel liet de voorzitter van de Nevobo weten; "Ik ben erg blij dat ook onze paralympische tak is vertegenwoordigd in dit plan, dit is een absolute meerwaarde voor dit evenement. "

Ondertussen weten we hoe het WK zitvolleybal 2018 werd georganiseerd en hoe beperkt de aandacht, uitvoering en resultaten hierbij waren vanuit de Nevobo. Over het organiseren van het WK zitvolleybal 2022 werd plotseling niet meer gesproken. We weten ook dat het WK volleybal 2022 voor dames werd toegewezen aan Nederland en laten we hopen dat het een fantastisch evenement zal gaan worden komend jaar.

De samenwerking tussen de Nevobo en de belangrijkste partner (Provincie Gelderland) voor dit komende WK volleybal dames 2022 is dan ook meer prioriteit gebleken dan "de absolute meerwaarde" voor de sport zitvolleybal. Het is te begrijpen dat deze samenwerking rondom het WK volleybal 2022 de prioriteit krijgt, maar wat minder te begrijpen is zijn de waarschijnlijk goede bedoelingen over het WK zitvolleybal 2022. Om lieve woordjes wordt niet gevraagd, maar wel om gemeende aandacht en gemeende betrokkenheid voor het zitvolleybal. 

PARAVOLLEY IN NEDERLAND

Het feit dat de sport Paravolley verder nauwelijks zichtbaar is in Nederland is opmerkelijk. De Nevobo is alleen bekend met de uitvoering van zitvolleybal. In 2017 is er door World Paravolley gesproken om het staand Beach volleybal op het Paralympische programma te krijgen vanaf de Paralympische spelen van Los Angeles 2028. In 2018 is het initiatief genomen om hiermee van start te gaan en meerdere landen enthousiast te maken voor deze vorm van Paravolley. In 2019 heeft er een eerst international beach staand volleybal toernooi plaats gevonden in China en is elke aandacht voor deze vorm van sport belangrijk.  

Wereldwijd wordt er hard gewerkt aan het op de Paralympische spelen krijgen van 2028 van het staand beach volleybal. En sinds dit bekend werd gemaakt is er vanuit de Nevobo geen enkele interesse hiervoor gebleken tot nu toe. Sterker nog, we moeten tussen de regels door lezen in een website artikel op www.nevobo.nl van 31 maart 2021, dat tijdens het WK volleybal voor vrouwen in 2022 er een side event wordt georganiseerd met een NK beach zitvolleybal? Beach zitvolleybal wat nauwelijks wordt gespeeld in Nederland. Zou een NK beach staand volleybal niet een veel beter idee zijn, er vanuit gaande dat de Nevobo wel bekent is met de plannen rondom het staand beach volleybal vanuit World Paravolley voor 2028?

Het zal vast opnieuw goed bedoeld zijn vanuit de Nevobo dat er ook aandacht tijdens het WK dames volleybal 2022 is voor welke vorm  van Paravolley dan ook, maar de kans dat er een doordacht plan achter dit NK Beach zitvolleybal zit met een langdurig karakter is klein en eigenlijk niet te geloven, als we weten hoe er de laatste jaren werd omgegaan vanuit de Nevobo voor het zitvolleybal. 

Paravolley in Nederland zal dan ook nog steeds het zitvolleybal blijven zoals het er nu uitziet voor de komende jaren. 

ADVISEREN

Binnen de (beach)volleybalgemeenschap kennen veel mensen elkaar en dit is bij de kleinere zitvolleybalgemeenschap niet anders, misschien zelfs nog wel veel meer. Gebleken is de afgelopen jaren dat de Nevobo zich indien nodig liet informeren/ondersteunen (misschien nog steeds) over het zitvolleybal in Nederland en internationaal door personen die al heel lang actief zijn (geweest) binnen het zitvolleybal.

Het is onbekent of dit naar tevredenheid  gebeurd vanuit de Nevobo, maar of er daadwerkelijk kritische geluiden worden gedeeld in het belang van (1) de sport zitvolleybal in Nederland of (2) de sporters lijkt niet het geval. Verbeteringen zijn niet geconstateerd de afgelopen jaren. 

Zou het misschien mogelijk zijn om vanuit de Nevobo eens naar andere mensen te luisteren, om zo nieuwe ideeen en misschien wel andere informatie te ontvangen die het zitvolleybal in Nederland goed kunnen doen? 

Ik heb vernomen dat er enkele maanden geleden nog beleefd geluisterd werd naar een kleine groep personen met ruime bestuurlijke zitvolleybal kennis en ervaringen, die hun zorgen hebben uitgesproken over het zitvolleybal in Nederland, maar dat ook hier verder weinig mee wordt gedaan. 

Het geeft aan dat het melden en luisteren alleen niet voldoende is. 

Als resultaten uitblijven en steeds meer mensen zien wat er gebeurd en zich hierover dan ook terecht zorgen maken voor de sport zitvolleybal in Nederland, waarom blijven reacties of verstandige acties dan uit en gaat de Nevobo door als of er niets aan de hand is? 

Het adviseren, het luisteren en het brengen van nieuwe ideeen of misschien wel oplossingen richting de Nevobo voor het zitvolleybal heeft geen nut, als er niet getracht wordt om zich positief in te gaan zetten en op die manier zal gaan proberen om bepaalde doelen te bereiken.

De intensie om het zitvolleybal in Nederland te laten zien, in welke vorm dan ook, is belangrijk zodat er over het zitvolleybal zal blijven worden gesproken en het de aandacht krijgt voor meer. 

Zolang dat niet gebeurd is er geen toekomst voor het zitvolleybal in Nederland. 

Aan u de taak Nevobo!