ALGEMENE INFORMATIE: Het WK zitvolleybal 2018 was een onderdeel van het Volley2018 evenement waar het EK Beach volleybal 2018 en het EK Volleybal 2018 jongens onder de 20 jaar ook onder toebehoorden.  Zo werd er in 1 groot volleybalevenement Beachvolleybal, Volleybal en zitvolleybal gepresenteerd. 

Het WK zitvolleybal vond plaats op verschillende locaties in Nederland van 15 juli 2018 tot en met 22 Juli 2018. Het heren zitvolleybal toernooi vond plaats in Venlo (15 en 16 Juli 2018) Eindhoven (18 en 19 Juli 2018) en Den Haag (21 en 22 Juli 2018). Het dames zitvolleybal toernooi vond plaats in Arnhem (15, 16 en 17 Juli 2018) en in Rotterdam (19,20 en 21 Juli 2018)

VOORAF:  Maart 2016 - Juni 2018

De Nevobo was sinds 16 Maart 2016, de dag dat het publiekelijk bekend werd gemaakt dat in 2018 het WK zitvolleybal in Nederland zou gaan plaats vinden als onderdeel van Volley2018, erg stil. Behalve dat er in theaters  en in verschillende speelsteden gespeeld zou gaan worden, werd er niets meer publiekelijk gecommuniceerd de 28 maanden daarna. Pas op in juni 2018, enkele weken voordat het WK zitvolleybal 2018 van start zou gaan, zagen we voor het eerst berichten op de website van de Nevobo verschijnen over het WK zitvolleybal 2018. Verschillende vergaderingen had blijkbaar opgeleverd dat voor het WK zitvolleybal een zogenaamde kantoorchallenge was bedacht om de aandacht te vergroten voor een van de grootste zitvolleybal toernooien wereldwijd. Op 20 Juni 2018 kwam hierover het eerste website artikel en op 22 Juni 2018 gevolgd door het tweede website artikel waar de partners Bas van der Goor Foundation en de Johan Cruyff Foundation lieten zien wat zij hiervoor deden. Op 30 Juni kwam het derde en tevens laatste website artikel over de kantoor challenge waarin de melding werd gemaakt "Doen jullie al mee aan de zitvolleybal kantoorchallenge?" waar het doel bleek te zijn om een monsterscoren neer te gaan zetten met het overspelen van de bal.  Er kwam ook aandacht doordat op donderdag 21 juni 2018 het Nederlands vrouwen volleybal team tegen het Nederlands dames zitvolleybal team gingen spelen. Het werd 1 hele set en het Nederlands dames zitvolleybal team won met 25-21. Pas 8 dagen later, vrijdag 29 juni om 14.10 uur, kwam hierover een website artikel met 3 zinnen aandacht voor dit treffen. En een video van bijna 3 minuten. 

Persoonlijk had ik heel veel meer verwacht in aanloop naar het WK zitvolleybal, maar misschien zijn de verwachtingen dan wel te hoog geweest. Toch had er op een slimmere manier aandacht gevraagd kunnen worden.  Zo zou het in Maart 2016 bijvoorbeeld helemaal niet zo´n slecht idee zijn geweest om te besluiten het NK zitvolleybal in April/Mei 2018, in een van de WK theaters te laten plaats vinden met de Nevobo zelf als organisator in plaats van een volleybalvereniging ergens in een sporthal. Een mooie promotiekans en tevens een gelegenheid om uit eigen ervaring te gaan merken waar de eventuele knelpunten nog aanwezig zouden zijn voor het komende WK zitvolleybal. Helaas bleek hierover niet te zijn nagedacht. Zelfs niet toen er in Januari 2018 een email werd gestuurd door de Nevobo naar de zitvolleybal teams met het dringende verzoek om het NK zitvolleybal 2018 toch ergens te gaan organiseren. Gelukkig vond het NK zitvolleybal 2018 toch nog plaats in April 2018, ondanks de korte voorbereidingen en verschillende eisen. Met dank aan vv Zaanstad!

Tijdens het Paravolley symposium in 2017 en in 2018 werden de zitvolleybal clubs wel kort bijgepraat over de laatste stand van zaken rondom het evenement Volley2018 en het WK zitvolleybal 2018. In plaats dat dit meer duidelijkheid bracht, kwamen er echter steeds meer vragen en bedenkingen over de uitvoering van het WK zitvolleybal 2018.   

Steeds duidelijker werd het dat het WK zitvolleybal 2018 niet de aandacht zou krijgen die wel werd beloofd en de directe betrokkenheid en enthousiasme vanuit de organistoren ver te zoeken was. Er waren andere prioriteiten. 

MOBIEL ZITVOLLEYBALVELD

Eind mei 2018 werd het mobiel zitvolleybal veld geintroduceerd. Het enige wat na het WK zitvolleybal als "blijvende erfenis" kan worden gezien en nog steeds wordt ingezet door de Nevobo. Maar om hiervoor nu een WK zitvolleybal te moeten organiseren? 

LOTING

We zagen een prachtige loting voor het EK beach volleybal 2018  vanuit het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht, met een professionele presentator, genodigden en tevens waren belangrijke spelers en officials aanwezig. Ook  de toernooidirecteuren  Reinder Nummerdor (algemeen + Den Haag) Rebekka Kadijk                  (Rotterdam), Robert Horstink (Apeldoorn) en Richard Schuil (Utrecht) waren aanwezig. Voor het WK zitvolleybal was geen toernooidirecteur aangesteld, laat staan in elke speelstad een andere toernooidirecteur. De EK Beach volleybal 2018 loting kon daarnaast via live stream gevolgd worden. Via de diverse communicatiekanalen van de Nevobo was er betrokkenheid en uit alles bleek dat er professionele aandacht aan was besteed. We zagen ook via de website van de Nevobo op 8 Mei 2018 (19.08 uur)  een website artikel over de loting van het EK volleybal jongens onder 20 jaar, wat op het kantoor van de Nevobo die dinsdagmiddag had plaats gevonden. 

Van de loting van het WK zitvolleybal weten we alleen dat er geen enkele aandacht voor was. Vanuit World Paravolley werd de poule indeling en het wedstrijdschema bekend gemaakt op 13 Juni 2018 op hun website. Vanuit de Nevobo zagen we niets, zelfs niet eens een website artikel toen het wedstrijdschema en de poules bekend waren. Het was opnieuw kenmerkend hoe er werd omgegaan met het evenement WK zitvolleybal 2018. 

VOLLEY2018

Ondanks de toezegging vooraf dat bij het Volley2018 evenement ALLE finale wedstrijden in een gezamelijk weekend zouden worden gespeeld op de Sport Campus in Den Haag, werd de dames zitvolleybalcompetitie niet in Den Haag gespeeld. De zitvolleybal damesteams zouden alleen in Arnhem en Rotterdam actief zijn. Iets wat zeker al op 1 Juni 2017 bekend was, maar verder niet publiekelijk werd gecommuniceerd. En in Rotterdam werden de dames ook nog eens gesplitst in 2 verschillende locaties. In de Topsporthal naast de kuip vonden de wedstrijden voor plek 9 tot en met 16 plaats over 2 dagen, en in het Nieuwe Luxor theater vonden de wedstrijden voor plek 1 tot en met 8 plaats over 3 dagen. Het vizier was duidelijk gericht op Den Haag en daar was geen plaats voor dames zitvolleybal teams.

 

SFEER EN AANKLEDING OP DE LOCATIES

DEN HAAG: In de 5 speelsteden voor het zitvolleybal was alleen Den Haag voorzien van veel vlaggen, posters en andere materialen die aangaven dat er een bijzonder sportevenement bezig was. Het heren zitvolleybal kon profiteren van het EK Beach volleybal en het EK volleybal jongens onder 20 jaar op dezelfde locatie. Helaas moesten ze wel ergens achteraf in het gebouw hun wedstrijden spelen, en de finale heren zitvolleybal zelfs achter een groot gordijn met veel te weinig zitplaatsen voor de deelnemende teams die uitgespeeld waren en de bezoekers. 

VENLO: In Venlo hing er helemaal bovenop op het theater wel een spandoek, maar was het winkelende publiek niet bekend met het feit dat er een WK zitvolleybal binnen plaats vond. 

Rotterdam: In Rotterdam waren er 2 etalages van het Nieuwe Luxor theater voorzien van grote posters. Posters die alleen maar zichtbaar waren vanuit de auto's die er voorbij reden. En er hingen 3 vlaggen in vlaggenmasten voor de entree. Bij de Topsporthal stond op het grote digitale scherm aan de muur te lezen dat het WK zitvolleybal binnen bezig was. 

ARNHEM: Hier was voor het theater wat attributen geplaatst en stond er aan de overkant van de weg een uitklapposter formaat A2 op het fietspad. Ook was er naast de ingang buiten een zeil geplaatst ter grote van een zitvolleybalveld. 

EINDHOVEN: Hier was helemaal niets te zien of te merken van enig wereldkampioenschap. Het leek er zelfs op dat het theater gesloten was. Ik heb meer sfeer meegemaakt bij begrafenissen en andere plechtigheden. 

Dat er voor het EK Beachvolleybal 2018 wel een countdown clock aanwezig was in Den Haag, en dat er beduidend meer vlaggen, aankleding, kortom meer sfeer aanwezig was op de verschillende EK Beachvolleybal locaties kan ook wel worden begrepen met meer publieke belangstelling, maar dat er helemaal niets tot zeer weinig gedaan werd aan de sfeer en entourage bij het WK zitvolleybal 2018 blijft toch onbegrijpelijk en bijzonder jammer. 

 

COMMUNICATIE

Enkele weken vooraf kwam de eerste aandacht pas op de communicatiekanalen van de Nevobo. Een enorme kans om het zitvolleybal in aanloop naar het WK zitvolleybal in juli 2018 te promoten en meer in de schijnwerpers te zetten, werd niet benut. Maar ook tijdens het toernooi zelf was de communicatie beperkt. Zo kwam er vlak voor de start van het toernooi de melding dat er geen live streaming van de wedstrijden zou plaats vinden. Wat op het WK zitvolleybal 2010 ( Oklahoma-USA) en het WK zitvolleybal toernooi 2014 ( Elblag-Polen) nog wel bij elke wedstrijd als een vanzelfsprekendheid werd gezien, kwam de Nevobo en het evenementenbureau TIG kort voor de start met de melding dat dit niet zou gebeuren. Wel live stream bij het EK volleybal jongens onder 20 jaar, wel live stream bij het EK beach volleybal maar totaal niets aan live stream bij het WK zitvolleybal 2018! 

World Paravolley bracht uiteindelijk noodgedwongen vanaf de 2e speeldag, maandag 16 juli 2018, via hun Facebook pagina een live stream verbinding van slechts 1 speelveld per dag. De andere 3 speelvelden waar wedstrijden plaats vonden konden niet via deze Facebook pagina worden uitgezonden. Wereldwijd kwam er dan ook veel kritiek op de Nevobo en TIG sports over het niet live kunnen volgen van WK zitvolleybal wedstrijden.     

En andere media aandacht? Dagelijkse uitzendingen prime time van het EK beachvolleybal op de Nederlandse TV, maar geen dagelijks WK zitvolleybal aandacht.

BEZOEKERS

Was het WK zitvolleybal in de edities ervoor (2014, 2010, 2006, 2002, ect) altijd gratis te bezoeken, voor het WK zitvolleybal 2018 werd er voor het eerst in de geschiedenis een toegangsprijs gevraagd. Blijkbaar was het miljoenen budget aan subsidies, fondsen, sponsoring en gemeentelijke ondersteuning niet voldoende gebleken om het publiek zonder financiele bijdragen te laten genieten van zitvolleybalwedstrijden. En als we Rotterdam als voorbeeld nemen, hier werd op 2 locaties de wedstrijden gespeeld. In de topsporthal bij de Kuip waar plaats is voor 2400 bezoekers in topsporthal 1 en in het Nieuwe Luxor theater waar 1500 bezoekers aanwezig kunnen zijn. Op 19 Juli 2018 en 20 Juli 2018 werden er 8 dames zitvolleybalwedstrijden per dag gespeeld (4 wedstrijden in de topsporthal bij de Kuip en 4 wedstrijden in het Nieuwe Luxor theater) en op de finale dag 21 Juli 2018 in het Nieuwe Luxor theater werden de laatste 4 wedstrijden gespeeld. Met de mogelijkheid van in totaal 9300 bezoekers (2 x 3900 bezoekers & 1500 bezoekers) in deze 3 dagen, mag het als een droevige constatering worden gezien dat er na het WK zitvolleybal 2018 toernooi, door de gemeente Rotterdam bekend werd gemaakt dat er slechts 134 betaalde bezoekers zijn geweest.  Met 134 betaalde bezoekers over 20 wedstrijden geeft dat een gemiddelde van 6.7 bezoeker per wedstrijd. Dit soort bedenkelijke berekeningen zijn op papier prachtig maar de aannames van het uitverkocht zijn is niet realistisch. Toch is het een feit dat er veel te weinig mensen aanwezig zijn geweest bij de verschillende zitvolleybal wedstrijden. Een wedstrijd spelen in een lege theaterzaal was helaas eerder een feit dan een uitzondering. In aanloop naar het WK zitvolleybal had hier dan ook veel en veel meer aandacht aan moeten worden gegeven om spelen in een leeg theater of in een lege topsporthal te voorkomen. 

 

NA HET WK ZITVOLLEYBAL 2018

Na het evenement spraken verschillende deelnemende teams over het WK zitvolleybal 2018 als "the worst ever". Ze zullen er vast hun ervaringen en redenen voor hebben. De mensen die ik sprak vanuit de zitvolleybalgemeenschap hadden hun bedenkingen over de goede bedoelingen en inzet van de Nevobo en het externe en professionele evenementen bureau. En ook de slechte resultaten van zowel het Nederlands heren zitvolleybal team (11e plaats waardoor de doelstelling bij de eerste 8 niet werd gehaald) als het Nederlands dames zitvolleybal team (het slechtste resultaat ooit in de geschiedenis van Nederlands dames zitvolleybal  team met een 8e plaats, waar het altijd in eerdere WK edities de halve finales wist te behalen) geven het WK zitvolleybal 2018 in eigen land geen positief gevoel. 

World Paravolley president Barry Couzner sprak na afloop over "Theaters of Dreams" en ook IPC president Andrew Parsons sprak lovende woorden. "The World Championships took sitting volleyball to another level"

De voorzitter van de Nevobo sprak van een Groots evenement! En zo werden er meer over en weer lieve woordjes naar elkaar gesproken en werd de lieve vrede bewaard ten kosten van de echte vrede. 

Doordat ik zelf de gehele periode op verschillende locaties aanwezig was, kan ik u melden dat het zeker niet Groots was of ook maar iets anders positiefs wat betreft het WK zitvolleybal 2018. Het was een hele grote teleurstelling op meerdere fronten maar dat wordt deskundig ontkent en we zijn gauw weer over gegaan tot de orde van de dag. 

Er kan dan ook eenvoudig weg worden geconstateerd dat het WK zitvolleybal 2018 in Nederland het zitvolleybal en de zitvolleybalgemeenschap niets heeft opgeleverd, behalve een mobiel zitvolleybal veld. Het zitvolleybal kreeg niet meer bekendheid, was niet meer zichtbaar en ook kwamen er niet meer zitvolleyballeden of zitvolleybalteams nadien. Geen idee wat de doelstellingen waren voor het organiseren van het WK zitvolleybal vanuit de Nevobo, of misschien waren er wel helemaal geen doelstellingen voor dit evenement.  

 

In het jaarverslag 2018 wat op de bondsraad werd besproken, werd stil gestaan bij Volley2018. 

"Winst was daarbij ook dat de Nederlandse zitvolleyballers de kans hebben gepakt en het zitvolleybal via een unieke theatertour aan een breed publiek heben gepresenteerd."

Winst? welke winst precies?  De kans hebben gepakt?  Welke kans?  Aan een breed publiek hebben gepresenteerd? Welke publiek? Er waren lege zalen en nauwelijks communicatie over het WK zitvolleybal. 

Met de zin "Winst was daarbij ook dat de Nederlandse zitvolleyballers de kans hebben gepakt en het zitvolleybal via een unieke theatertour aan een breed publiek heben gepresenteerd." laat de Nevobo alleen maar zien hoe zij aan goedpraterij doen met betrekking tot het zitvolleybal in de officiele stukken. Het verbloemen van hoe het werkelijk was zien we helaas wel vaker gebeuren met het zitvolleybal. En na het lezen van bovenstaande informatie is het toch lastig voor te stellen dat het WK zitvolleybal 2018 een groot feest moet zijn geweest vanuit de organisatorische kant voor de deelnemers. 

WK ZITVOLLEYBAL 2022

In Maart 2018 zagen we de interesse vanuit de Nevobo om het WK zitvolleybal in 2022 opnieuw te organiseren in combinatie met het WK volleybal voor dames. Er was nog steeds niets bekend gemaakt over het WK zitvolleybal 2018 maar wel al interesse tonen in het volgende WK zitvolleybal in 2022. Wat financiele ondersteuning vanuit een provincie allemaal niet kan doen. 

Ondanks de ervaringen van het WK zitvolleybal in Juli 2018, zou er in September 2018 nog steeds serieus interesse zijn geweest vanuit de Nevobo. Het WK dames volleybal werd in Januari 2019 toegewezen aan Nederland en Polen en zal in 2022 in de provincie Gelderland hopelijk een prachtig evenement gaan worden. Ik ben deze keer blij dat het WK zitvolleybal 2022 niet zal worden gehouden in Nederland maar in Hangzhou-China van 18 tot en met 24 Mei 2022.  

Conclusie WK zitvolleybal 2018: Veel kansen zijn onbenut gebleven voor het promoten en vergroten van de sport zitvolleybal in Nederland.