Groots?? Wel onvergetelijk                              25 Juli 2018

Ik heb zojuist op de website www.nevobo.nl het artikel gelezen van de voorzitter van de NEVOBO, over het Volley2018 evenement. Het WK zitvolleybal was hier een onderdeel van, en daar is dan ook  alles mee gezegd.

Publicatie 24-07-2018

Peter Sprenger: “Het was groots!”

Volley2018, het grootschalige evenement dat bestond uit de DELA EK Beachvolleybal, de WK Zitvolleybal en het EK voor jongens onder de 20 jaar, zit erop.

Nevobo-voorzitter Peter Sprenger blikt terug op de onvergetelijke volleybalweek. 

Wat een fantastisch evenement hebben we beleefd de afgelopen 10 dagen. Heel Nederland heeft wederom op een unieke manier kennis gemaakt met volleybal. Op de pleinen, in de theaters en in de sporthallen. We hebben een aantal jaren geleden onszelf met Volley2018 opnieuw een geweldige uitdaging gegeven. Soms vergeten we wel eens hoe hoog we de lat met elkaar hebben gelegd. En die lat lag heel hoog met dit unieke 3-in-1 evenement. 

Daar is niet alleen afgelopen tien dagen, maar ook in de maanden en de jaren daarvoor keihard aan gewerkt. Het heeft een maximale inspanning van iedereen gevraagd, maar we hebben het dankzij jullie allemaal op een fantastische manier waargemaakt. We hebben talloze mensen kunnen laten genieten van onze sport. We hebben mensen blij kunnen maken. In de venues, bij de talloze side events en achter de televisie. Daar doen we het voor! 

Wat een feest, wat een entourage en wat een organisatorische kracht van iedereen. Dit maakt ons als volleybalgemeenschap uniek en maakt ons allemaal trots. En dubbel trots zijn we vanwege onze nieuwe Europees kampioenen Sanne en Madelein. Ook onze samenwerking met partners als TIG, de steden, NOS en vele anderen verliep uitstekend. Het laat zien hoe we in het volleybal verder gegroeid zijn in ons kunnen en in onze durf deze uitdagingen aan te gaan. 

Dit kon alleen maar dankzij de inzet van jullie allemaal! Volley2018 was niet alleen groot, het was GROOTS! De geweldige momenten van Volley2018 zullen we ons blijven herinneren en nemen we mee naar de toekomst. Dank, Dank, Dank aan alle vrijwilligers en medewerkers, aan iedereen. Geniet nog na van de mooie herinneringen en de vele blijvende en nieuwe vriendschappen. Op naar nieuwe uitdagingen met elkaar! Fijne vakantie.

Namens het Nevobo bestuur,

Peter Sprenger

 

Het zitvolleybal evenement is op alle fronten een grote teleurstelling geweest en als ik heel eerlijk ben was het, zoals door mij van te voren al voorspeld, gewoon een aanfluiting door gebrek aan aandacht en betrokkenheid. Vooral verschillende zitvolleybal spelers en coaches hebben zeer teleurgesteld gereageerd over de organisatie en de aandacht die dit zitvolleybal evenement kreeg. Als zitvolleybal supporter volg ik de afgelopen jaren wereldwijd de verschillende evenementen en ben dan ook om die reden vanuit het buitenland naar Nederland gekomen. Ik ben alle dagen aanwezig geweest tijdens het WK zitvolleybal en zag op de verschillende locaties veel zitvolleybal wedstrijden van het heren en dames zitvolleybal toernooi. Ik kan dan ook zeer goed begrijpen dat er vanuit veel spelers en staf gesproken wordt over “the worst tournament ever”.

Als ik vanuit de zitvolleybal, de publicatie van de voorzitter van de NEVOBO lees, is het onbegrijpelijk dat er melding wordt gemaakt van een groots evenement.  En als ik verschillende zinnen lees, waar alleen maar euforie en waardering wordt geuit, dan is dit zeker niet van toepassing voor het zitvolleybal evenement. Ook nu blijkt weer dat de feiten voor het zitvolleybal niet juist worden toegepast. 

“Heel Nederland heeft wederom op een unieke manier kennis gemaakt met volleybal.”  

Een mooie zin maar voor het zitvolleybal moeilijk voor te stellen. Mag ik het heel vreemd vinden dat er zo weinig publiek aanwezig was in de theaters? Behalve bij wedstrijden van het Nederlands dames en heren team, was er nagenoeg niemand aanwezig bij de zitvolleybal wedstrijden. Ik heb verschillende keren bij wedstrijden helemaal alleen als zitvolleybal supporter in een theater zaal gezeten. Of moet ik dat misschien juist wel als uniek gaan zien?

“We hebben een aantal jaren geleden onszelf met Volley2018 opnieuw een geweldige uitdaging gegeven. Soms vergeten we wel eens hoe hoog we de lat met elkaar hebben gelegd. En die lat lag heel hoog met dit unieke 3-in-1 evenement.”

Is de uitdaging voor het zitvolleybal naar tevredenheid gerealiseerd door de NEVOBO? Zijn vooraf gestelde doelen bereikt voor het zitvolleybal? Waren er eigenlijk wel vooraf gestelde doelen met het organiseren van het WK zitvolleybal in eigen huis en voor het zitvolleybal in Nederland of was het echt alleen maar de subsidiebijdrage en de schouderklopjes in combinatie met de mooie sier die als meerwaarde moesten dienen bij dit volley2018 evenement? Hoe hoog lag de lat voor het zitvolleybal dan wel niet? (1)Meer zitvolleybal clubs? Dat is dan een grote teleurstelling geworden want er doen nog steeds historisch gezien bijzonder weinig teams mee aan de komende zitvolleybal competitie in Nederland. (2)Meer aandacht en bekendheid voor het zitvolleybal in aanloop naar het WK zitvolleybal evenement?  Ook dit is dan niet gelukt, want ondanks dat er in Maart 2016 de toekenning kwam vanuit World Paravolley dat het WK zitvolleybal naar Nederland kwam, bleef het bijzonder lang stil de maanden daarna. Slechts 4 weken voor de start van het WK zitvolleybal zagen we op de website artikelen verschijnen over het op handen zijnde WK zitvolleybal evenement. En of de creatieve invulling van een kantoor challenge het zitvolleybal in Nederland nu daadwerkelijk een meerwaarde zou geven, is zeer twijfelachtig. Ik kan in ieder geval geen meerwaarde zien wat het organiseren van WK zitvolleybal in Nederland nu zou hebben opgeleverd voor het zitvolleybal in Nederland. Ik ben dan ook heel benieuwd  wat de NEVOBO als succesfactor ziet voor het organiseren van het WK zitvolleybal, want ik zou het niet weten.

Wie gaat er straks bij de bondsraad vergadering op 15 december 2018 nu eens eindelijk duidelijkheid hierover vragen? Of moet ik misschien wel zeggen, wie durft? Want ook dat is een feit dat er over het zitvolleybal sinds de start in 2006 door de NEVOBO weinig wordt gesproken over het zitvolleybal, naast de verplichte punten van aandacht.

“Daar is niet alleen afgelopen tien dagen, maar ook in de maanden en de jaren daarvoor keihard aan gewerkt.”

Keihard aan gewerkt? Het zal wel, maar uit de praktijk blijkt dit helaas voor het zitvolleybal evenement niet zo te zijn. Waarom moest de zitvolleybal gemeenschap tijdens het Paravolley symposium in 2017 en 2018 te horen krijgen dat zij een bijdrage moesten gaan leveren, om het zitvolleybal in Nederland onder de aandacht te brengen en kwam de NEVOBO zelf niet met een doordacht plan? En waarom werden tijdens deze bijeenkomsten geen antwoorden gegeven op de vragen vanuit de zitvolleybal gemeenschap over de opzet en verwachtingen van het WK zitvolleybal? Het gaf alleen maar aan dat de NEVOBO geen doordacht plan had, ongeacht of het plan zou slagen ja of nee.  Vooraf bleek telkens weer dat de gemeende aandacht voor het zitvolleybal vanuit de NEVOBO en organisator TIG Sports zeer beperkt was. Iets wat dan ook duidelijk zichtbaar werd tijdens het WK zitvolleybal toernooi zelf. En zelfs tijdens het toernooi moesten er nog veel dingen op het laatste moment worden gerealiseerd. Waarom worden ballenmeisjes/jongens op het laatste moment uit Assen gehaald om in Rotterdam een aantal dagen te functioneren terwijl er bij navraag door mij bij een aantal volleybal clubs uit de regio Rotterdam, er helemaal geen contact schijnt te zijn geweest vanuit de NEVOBO/ TIG sports met deze clubs?  En dan ook nog eens “bedelen” of het misschien ook mogelijk is voor deze groep kinderen uit Assen of ze alsjeblieft nog 1 dagje langer willen blijven om in Den Haag nogmaals hun bijdragen te kunnen leveren. Om van de andere verhalen wat betreft vrijwilligers die op het laatste moment hard nodig waren, nog maar te zwijgen. Beperkte kleedkamers in de theaters waar geen douches aanwezig waren en de vele miscommunicatie tussen verschillen partijen over onder andere transport, voeding, communicatie & promotie, geven duidelijk weer dat er van keihard werken voor het zitvolleybal echt geen spraken kan zijn. Natuurlijk zal er veel georganiseerd zijn om het zitvolleybal zo te krijgen, zoals het uiteindelijk is uitgevoerd, maar of je echt tevreden kan en mag zijn met het geleverde resultaat door de genoemde jarenlange voorbereidingen is iets om over na te gaan denken. De deelnemers aan het WK zitvolleybal hebben met hun uitspraken “worst tournament ever!” hier in ieder geval een duidelijke mening over gegeven.

We hebben talloze mensen kunnen laten genieten van onze sport. We hebben mensen blij kunnen maken. In de venues, bij de talloze side events en achter de televisie.

Blij kunnen maken met het zitvolleybal? Talloze side events? Achter de televisie? Voor het zitvolleybal heeft dit geen enkele betrekking. Was het nou echt niet mogelijk om in de dagelijkse TV uitzendingen van het Beachvolleybal misschien 1 minuut beelden te laten zien van zitvolleybal wedstrijden?  Het EK Beachvolleybal was toch ook onderdeel van Volley2018? Jammer en een gemiste kans.

En in de venues was het ook niet alles. Ik ben op begrafenissen geweest waar meer sfeer en aandacht was om de bezoekers zo goed mogelijk te bedienen. In Arnhem, Venlo, Eindhoven en Rotterdam viel het op dat er buiten de theaters nauwelijks aankondigingen zichtbaar waren, van wat er binnen in de theaters op dat moment aan de gang was. Alleen in Venlo hing er in de winkelstraat een grote banner bovenaan het theater, die voor het publiek slecht zichtbaar was, en in Arnhem werden 2 uitklapborden op straat gezet met een poster van het WK zitvolleybal. In Rotterdam en Eindhoven leek het er sterk op dat de theaters gesloten waren.  Ik ben benieuwd hoeveel vergaderingen hieraan gespendeerd zijn door de promotie & marketing afdeling van de NEVOBO & TIG Sport. Was het binnen in de venue dan misschien wel een feest om aanwezig te zijn en van het zitvolleybal te genieten?  Niets van dit alles. Naast een grote achtergrond banner, en reclame borden van de verschillende sponsoren, was er verder niets zichtbaar. Geen magazine, geen wedstrijd aankondigen, niets!  De bezoekers moesten betalen om binnen te komen en dat was het! En ook op het “super weekend” in Den Haag bleek duidelijk hoe de organisatie over het zitvolleybal dacht. Ver weggestopt, ergens achter in de hoek van het gebouw.  Hoe de NEVOBO ooit heeft kunnen bedenken dat dit een ideale mogelijkheid zou zijn om de 3 sporten op 1 locatie bij elkaar te brengen is mij geheel onduidelijk. Bij het zitvolleybal waren in ieder geval heel weinig mensen blij.  Zeker toen ook nog eens duidelijk werd dat er tijdens de heren finale zitvolleybal in Den Haag de venue veel te klein bleek te zijn en er mensen geweigerd werden om de zaal te betreden. Niet over nagedacht dat de spelers en begeleiding van de andere deelnemende teams misschien ook naar de finale wedstrijd willen kijken? Niet over nagedacht door TIG sport en de NEVOBO. Je zou een kaartje gekocht hebben om de WK finale zitvolleybal eindelijk eens te kunnen bekijken in Nederland en dan is er geen plek voor de bezoekers! “Daar doen we het voor”. Blijkbaar?  

Wat een feest, wat een entourage en wat een organisatorische kracht van iedereen. Dit maakt ons als volleybalgemeenschap uniek en maakt ons allemaal trots. En dubbel trots zijn we vanwege onze nieuwe Europees kampioenen Sanne en Madelein. Ook onze samenwerking met partners als TIG, de steden, NOS en vele anderen verliep uitstekend. Het laat zien hoe we in het volleybal verder gegroeid zijn in ons kunnen en in onze durf deze uitdagingen aan te gaan.

Wat een feest? Een feest van teleurstellingen misschien!  De samenwerking met TIG verliep uitstekend? Niet bij het zitvolleybal evenement want daar was het bewuste zwarte pieten vooraf aan de eerste zitvolleybal wedstrijd al een feit. De driehoek World Paravolley, NEVOBO en TIG Sports ging elke keer naar elkaar wijzen over wie nu precies wat zou moeten gaan doen. In de jarenlange voorbereiding waren blijkbaar verschillende dingen over het hoofd gezien of zeer slecht afspraken over gemaakt. De reden dat er op de 1e wedstrijddag helemaal geen Live stream te zien was van wedstrijden en daarna slechts zeer beperkt via de Facebook pagina van World Paravolley. Ik ben niet van alles op de hoogte, maar datgene wat zichtbaar was vanuit de organisatie was bedroevend. Verkeerde aandacht en verkeerde belangen. Een openingsceremonie organiseren in Arnhem voor alleen de officials en waar zitvolleybal teams pas later van horen, geeft aan waar de echte aandacht lag. Ik had ook sterk de indruk dat ik de enige betaalde bezoeker was die dag. Ik hoorde steeds meer en meer mensen mij vertellen dat ze gratis kaartjes hadden ontvangen van de NEVOBO of via-via.  Kan de NEVOBO misschien aangeven hoeveel kaartjes er verkocht zijn voor het WK zitvolleybal evenement? Met theaters waar vele honderden stoelen staan, zal het vast een tegenvaller zijn geweest. Wordt er deze keer wel duidelijk en openbaar gemaakt wat het WK zitvolleybal precies gekost heeft en wat het heeft opgeleverd? Of wordt het excuus van moeilijk en niet haalbaar, door de opzet van Volley2018 gebruikt?

Dit kon alleen maar dankzij de inzet van jullie allemaal! Volley2018 was niet alleen groot, het was GROOTS! De geweldige momenten van Volley2018 zullen we ons blijven herinneren en nemen we mee naar de toekomst. Dank, Dank, Dank aan alle vrijwilligers en medewerkers, aan iedereen. Geniet nog na van de mooie herinneringen en de vele blijvende en nieuwe vriendschappen. Op naar nieuwe uitdagingen met elkaar! Fijne vakantie.

Als ik zie hoe de organisatie van het WK zitvolleybal is uitgevoerd, dan is het heel eenvoudig om te constateren dat het evenement veel meer verdiende dan wat er gepresteerd werd. Ik ben er van overtuigd dat met een kleiner budget, er veel meer gerealiseerd zou kunnen worden als er gemeende aandacht zou zijn geweest vanuit de NEVOBO. Een gemis van gemeende aandacht. Iets waar het zitvolleybal in Nederland trouwens al sinds 2006 last van heeft.

Mooie herinneringen? Ik krijg die klagende spelers maar niet uit mijn hoofd en de vele emotionele teleurstellingen. En dat de tegenvallende resultaten van de Nederlandse teams ook historisch slecht zijn, helpt ook niet om mooie herinneringen te blijven houden aan het WK zitvolleybal in eigen land. Maar wat ik misschien nog wel veel vervelende vind is de tevredenheid omtrent het volley2018 evenement die de NEVOBO blijft tonen. Zouden ze nu echt denken dat het allemaal wel mee valt met het WK zitvolleybal? 

Nieuwe uitdagingen? Alsjeblieft NEVOBO, ga niets meer doen wat betreft het organiseren van internationale zitvolleybal evenementen in Nederland. Want ook met nieuwe kansen en opgedane ervaringen gaat het opnieuw niets worden met de huidige denkwijze en werkwijze van de NEVOBO. Ik hou mijn hart vast, als blijkt dat de plannen van het organiseren van het WK zitvolleybal in 2022 tegelijk met het WK dames volleybal daadwerkelijk door zullen gaan, zoals begin 2018 werd aangekondigd op de website van de NEVOBO. World Paravolley zou toch ook beter moeten weten? DOE HET NIET WORLD PARAVOLLEY! 

Misschien dat Volley2018 voor het Beachvolleybal en het staand volleybal jongens onder 20 een succes was, maar voor het zitvolleybal was dat het echt niet! Het was absoluut niet goed, en helemaal niet groots! Het was gewoonweg zeer teleurstellend en slecht. Hoe er getracht wordt om het zitvolleybal in Nederland onder de aandacht te brengen bij een “groot” publiek, blijft nog steeds de vraag. Het Volley2018 was voor vele  onvergetelijk, maar dan wel in negatieve zin voor wat betreft het zitvolleybal! Zeer negatief!