Nogmaals, niet voor het zitvolleybal!                          8 November 2018

We zien op 8 november 2018 via www.nevobo.nl een artikel over het nagenieten van Volley2018. Als zitvolleybal liefhebber gaan mijn wenkbrauwen omhoog. Nagenieten van het WK zitvolleybal 2018? Ik had het net een plekje gegeven en nu wordt na enkele maanden het litteken alweer open gemaakt door de NEVOBO.  Volley2018 was ook het WK zitvolleybal 2018 en bij het woord nagenieten moet ik denken aan positieve gevoelens, maar die zijn er helemaal niet!  Als ik het artikel dan ook lees merk ik dat het helemaal niet van toepassing is op het WK zitvolleybal 2018.

Een grootschalig programma met side-events en food zorgden ervoor dat vele duizenden Nederlanders actief aan de slag gingen met volleybalactiviteiten en gezonde voeding”?

In iedere stad draaide het niet alleen om de topprestaties op het veld en de geweldige sfeer op de tribunes. Vele side-events zorgden voor een heerlijke volleybalsfeer en veel actie en betrokkenheid”?

Ook op het Youtube kanaal volleybal van de NEVOBO, een 2 minuten durende video over het nagenieten van Volley2018.

Op het einde lezen we wat Volley 2018 was. Volley 2018 was Groots, Meeslepend, Samenwerking, Energie, Reclame, Trots. Het zal allemaal wel, maar als zitvolleybal liefhebber heb ik niets van dit alles kunnen zien tijdens het WK zitvolleybal 2018 wat als onderdeel van Volley 2018 aanwezig was.

GROOTS! Met lege theaters was het zeker niet groots, om over de organisatie, de slechte communicatie en de uiterst beperkte voorbereidingen nog maar te zwijgen. Veel deelnemende zitvolleybal teams die ik sprak, spraken over “The worst tournament ever!”.  Ik heb als toeschouwer van het WK zitvolleybal wel alle speelsteden bezocht en van vroeg in de ochtend tot het einde van de avond veel wedstrijden kunnen zien in de theaters en de sporthallen, maar ik heb niet alles mee kunnen maken en ervaren hoe de organisatie buiten het speelveld actief was. De negatieve verhalen van de spelers en de coaches tijdens het toernooi, maar ook de vrijwilligers, zeggen dan wel genoeg dat er totaal geen gemeende betrokkenheid aanwezig was voor het WK zitvolleybal.  

Wat het WK zitvolleybal 2018 dus zeker niet was, was Groots!

MEESLEPEND! In het woordenboek geeft het woord Meeslepend de volgende betekenis;

1) Adembenemend 2) Boeiend 3) Fascinerend 4) Opwindend 5) Overweldigend 6) Pakkend 7) Ravissant 8) Sensationeel 9) Spannend 10) Warm 11) Welsprekend 12) Wervelend 13) Zeer boeiend 14) Zinderend

Geen idee wie het evenement WK zitvolleybal 2018 deze betekenis meegeeft bij de NEVOBO, maar wat het WK zitvolleybal 2018 zeker niet was, was meeslepend. In lege theaters, zonder de afgelopen 2 jaar enige vorm van aankondigingen of het enthousiasmeren voor dit WK zitvolleybal 2018, slechte promotie en ondergewaardeerde aandacht voor het WK zitvolleybal 2018. Het was zoals verwacht een bijproduct van het EK Beachvolleybal, waarbij de subsidie en de contacten met de verschillende gemeentes en lokale sportorganisaties de belangrijkste winstpunten zijn geweest voor de NEVOBO, maar niet voor het zitvolleybal in Nederland. 

Hoe dan ook, het WK zitvolleybal 2018 blijkt volgens de NEVOBO allemaal meeslepend te zijn geweest. Gelukkig voor de NEVOBO was er belangstelling vanuit de zitvolleybal gemeenschap zodat er nog wat publiek aanwezig was, voornamelijk bij de wedstrijden van het Nederlands dames en Heren zitvolleybal team. De zitvolleybal gemeenschap in Nederland zou toch wel komen, maar daarnaast was het erg stil voor wat betreft publieke belangstelling. Er zijn totaal geen marketing en promotie activiteiten uitgevoerd door de NEVOBO om het WK zitvolleybal 2018 eens op een bijzondere manier in de schijnwerpers te gaan zetten. Of was het mobiele zitvolleybalveld misschien een meeslepend side event!?  Het was opnieuw opvallend om te moeten constateren dat er veel mensen niet wisten dat het WK zitvolleybal 2018 in hun eigen stad werd gehouden. Zowel in Eindhoven als in Rotterdam sprak ik verbaasde vrienden en familieleden hierover, die het vreemd vonden om dat te moeten horen. "Waarom wist ik dat niet?" Ja, waarom wisten veel mensen niet dat er een WK zitvolleybal in hun stad was? Meeslepend volgens de NEVOBO?

Wat het WK zitvolleybal 2018 dus zeker niet was, was Meeslepend!

ENERGIE! Geen idee wat er precies wordt bedoeld met  de energie richting volley2018, maar waarschijnlijk zal het iets te maken hebben met het iets opleveren of warmte geven. Opnieuw is de energie niet aanwezig geweest bij het WK zitvolleybal 2018. Ik snap dat de NEVOBO de openingsceremonie van het WK zitvolleybal in Arnhem misschien als positieve energie zal benoemen, maar het blijft toch vreemd dat daar alleen officials aanwezig waren en geen deelnemende teams. Mooie woorden van de voorzitter van de NEVOBO voor het zitvolleybal in Nederland, en het voelt heerlijk om dit soort warme teksten met veel positief applaus te omarmen, maar voor diegene die de juiste feiten kennen over het zitvolleybal in Nederland, was het opnieuw grote onzin. Mensen naast mij moesten dan ook vreemd kijken toen ik zachtjes begon te lachen en met mijn hoofd aan het schudden was. Gelukkig zat ik boven en konden veel mensen mij niet zien. Ik maak toch al geen vrienden in de internationale en nationale zitvolleybal gemeenschap met de waarheid te vertellen en niet de sprookjes te geloven. Mooie plannen voor het zitvolleybal werden opnieuw uitgesproken bij de openingsceremonie, maar 4 maanden later is er geen enkele actie te bekennen. Sterker nog, er is sinds het WK zitvolleybal 2018 geen enkel artikel meer geschreven over het zitvolleybal in Nederland. Het is erg stil. Niets over de eredivisie zitvolleybal wedstrijden die sinds half september 2018 weer zijn begonnen. Niets over het aanblijven van de bondscoaches van de Nederlandse zitvolleybal teams. Niets over de nieuwe aanpak met het Nederlands dames zitvolleybal team, waarbij ingezet zal gaan worden op het maken van een opleidingsteam en niet meer voor prestatie zal worden gestreden. Niets over de nieuwe opzet bij de zitvolleybal competitie in de eredivisie, 1e divisie en 2e divisie. Niets te vinden op de website. Het is al 4 maanden stil voor wat betreft het delen van zitvolleybal informatie via www.volleybal.nl. En de Nevobo spreekt over energie?

Wat het WK zitvolleybal 2018 dus zeker niet was, was Energie!

RECLAME! Het had zo mooi kunnen wezen. Het WK zitvolleybal 2018 in eigen land benutten om de sport zitvolleybal te promoten. Sinds 16 maart 2016 werd het officieel bekend gemaakt door World Paravolley dat het WK zitvolleybal 2018 in Nederland zou worden georganiseerd. Toen al was het bekend dat dit in theaters zou gaan gebeuren. Maar sinds maart 2016 bleef het stil. Er kwam geen doordacht plan op tafel met doelstellingen om het zitvolleybal meer onder de aandacht te brengen. Er werd zelfs aan de zitvolleybal teams verteld dat er van hun uit input en betrokkenheid werd verwacht. De Nevobo wil het gaan organiseren, maar de zitvolleybal teams moeten het gaan uitvoeren?  Waarom werd er niet vooraf gesproken over de verschillende mogelijkheden om het zitvolleybal te promoten met een plan A, plan B, plan C en misschien zelfs een plan D, zodat de indruk zou worden gegeven dat er vooraf serieus over na was gedacht hoe we het beste het zitvolleybal in Nederland zouden kunnen ondersteunen? Niets van dit alles, want het bleef stil. Akelig stil op het gebied van promotie. Met een voorbereiding van 27 maanden, werd er slechts 4 weken voor de start van het WK zitvolleybal voor het eerste iets zichtbaar gemaakt met een mobiel zitvolleybal veld en een verplicht bedacht project; de kantoor challenge. Hoe triest om dan te moeten constateren dat er een extern sport evenementenbureau aangesteld is om het volleybal 2018 uit te gaan voeren. Duidelijk dat het WK zitvolleybal hier niet bij hoort. Maar ook gedurende het WK zitvolleybal 2018 was het evenement zelf geen reclame. Op de locaties was zeer weinig zichtbaar dat het WK zitvolleybal zich binnen afspeelde en ook het gemis van een eigen WK zitvolleybal 2018 website waar duidelijke informatie over het WK zitvolleybal direct kon worden gevonden was blijkbaar te veel moeite.  Enkele dagen vooraf aan de start was het nog steeds niet duidelijk of de zitvolleybal wedstrijden via live stream te volgen zouden zijn. Iets waar de zitvolleybal community wereldwijd wel op had gerekend. Live stream zou niet worden uitgevoerd door de organisatie en natuurlijk begin dan het zwarte pieten tussen de NEVOBO, World Paravolley en de externe sport evenementen organisatie TIG, wie dit zou moeten gaan doen. Iets waar blijkbaar pas enkele dagen voor de start van het WK over na wordt gedacht. De 1e dag was er dan ook geen live stream aanwezig op het WK zitvolleybal en de reacties hierop vanuit de verschillende landen wereldwijd waren dan ook niet positief en niet mals. Geen live stream op het WK zitvolleybal in 2018!! World Paravolley heeft uiteindelijk via Facebook maar een mogelijkheid geboden om sommige wedstrijden via een laptop live stream te tonen vanuit een vaste positie, maar professioneel was het allemaal niet.  En zo zijn er wel meer van dit soort tekortkomingen te melden.

Wat het WK zitvolleybal 2018 dus zeker niet was, was Reclame!

TROTS! Trots? De Nevobo trots over het zitvolleybal? Dat is de NEVOBO de afgelopen 13 jaar, dat zij het zitvolleybal onder haar hoeden neemt, nog niet een keer geweest. En nu zou het wel trots zijn op het WK zitvolleybal 2018? Geen kleedkamers in de theaters en geen douches voor de spelers? Lange reistijd voor de teams en hierbij geen rekening houden met de omstandigheden van de teams door de organisatie. Lees bovenstaande nog maar eens goed, en van enige vorm van trots kan absoluut geen spraken zijn. Er zou alleen maar schaamte aanwezig moeten zijn, over de gemiste kansen, de laksheid van handelen, de slechte manier van betrokkenheid en de verkeerde manier van het tonen van gemeende interesse voor het zitvolleybal door de NEVOBO. Hoe hebben ze het toch zo kunnen verknallen en de sport zitvolleybal zo kunnen beschadigen. Of denkt u dat er positief wordt gesproken door de deelnemende teams en World Paravolley over hoe de NEVOBO het WK zitvolleybal 2018 heeft georganiseerd? Er waren in Maart 2018 nog plannen om het WK zitvolleybal in 2022 te gaan organiseren in samenwerking met het WK Dames volleybal in de provincie Gelderland. De Nevobo heeft het WK zitvolleybal 2022 maar niet meegenomen in dit nieuwe plan.

Wat het WK zitvolleybal 2018 dus zeker niet was, was trots!

Wat het WK zitvolleybal 2018 dan wel was?  Laten we het positief houden want ik ben al veel te negatief en emotioneel geweest in Juli 2018,…. het was een heel groot leermoment met heel veel imagoschade voor de NEVOBO op het gebied van zitvolleybal. Maar de NEVOBO kijkt liever naar andere dingen, dan naar het organiseren van een internationaal zitvolleybal evenement. Dat moeten ze misschien de komende 10 jaar maar blijven doen, voor hun eigen best wil. 

In het artikel op www.nevobo.nl lezen we in de eerste zin “ Volley2018 was een onvergetelijke volleybalzomer. De DELA EK Beachvolleybal, de WK Zitvolleybal en het EK Volleybal voor jongens onder 20 jaar vormden de kern van het multi event.

Onvergetelijk was het zeker voor het zitvolleybal, maar opnieuw in negatieve zin!