Opnieuw het WK zitvolleybal organiseren?              20 februari 2018

Ik ben verbaasd! Zeer verbaasd! 

De communicatie over het WK 2018 zitvolleybal is tot op heden belabberd te noemen. Kansen voor meer aandacht voor het zitvolleybal in Nederland worden nog steeds niet benut. Officieel weten we nog steeds niets over wat er allemaal gaat gebeuren in juli 2018. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe bijzonder het WK 2018 zal zijn, zoals dat steeds gemeld wordt door de NEVOBO. We gaan in theaters spelen wat blijkbaar al bijzonder wordt genoemd sinds Maart 2016, maar hoe zal de rest zijn. We moeten het voorlopig afwachten.

Hoe verbaasd was het dan ook om te lezen dat het plan is opgepakt om ook het WK 2022 zitvolleybal te gaan organiseren in Nederland! Het WK zitvolleybal 2022?  De provincie Gelderland heeft geld vrijgemaakt en de NEVOBO is er als de kippen bij om een evenement te gaan organiseren.  “In het ideale scenario combineert Nederland in 2022 de organisatie van het WK Dames met het WK Zitvolleybal. Op die manier kunnen ook de Paralympische volleyballers schitteren op een prachtig podium.”

Mag ik hieruit opmaken dat er opnieuw subsidie geld aangevraagd zal gaan worden voor het WK zitvolleybal wat ook ingezet zal worden voor het WK dames volleybal? Of is dat negatief denken? Wat zegt het over de NEVOBO dat ze nu al serieus bezig zijn met het WK zitvolleybal 2022?

Peter van Sprengen, voorzitter van de NEVOBO, vermeld  Ik ben erg blij dat ook onze Paralympische tak is vertegenwoordigd in dit plan, dit is een absolute meerwaarde voor dit evenement.”

Meerwaarde? Erg blij voor onze Paralympische tak? Mag ik de voorzitter eraan herinneren dat bij zijn nieuwjaarstoespraak van een maand geleden het hele zitvolleybal door hem werd vergeten. Al jaren is er niemand die het zitvolleybal bij de NEVOBO serieus neemt. Vanwaar de blijdschap dan nu opeens?  De blijdschap zit hoogst waarschijnlijk bij de financiële steun vanuit de provincie Gelderland. Iets organiseren op kosten en risico van iemand anders en wel zelf de opbrengsten ervan incasseren. Logisch dat de NEVOBO opnieuw het WK zitvolleybal in 2022 wil gaan organiseren. Onder het mom van het combineren met het WK dames volleybal!

Maar als ik er vanuit ga dat een professionele wereld sportbond tot op heden zelden een WK tot twee keer toe achter elkaar toewijst aan het zelfde land, dan maakt de NEVOBO misschien toch nog een kans. World Paravolley is namelijk al lang blij als er iemand het WK wil organiseren. Laten we hopen dat er een ander land zich meld om het WK zitvolleybal in 2022 te organiseren, zodat de sport Paravolley daar een echte meerwaarde zal gaan opleveren. De meerwaarde zitvolleybal in Nederland wil voorlopig maar niet lukken in 2018. Met nog maar 4 maanden te gaan tot het WK zitvolleybal 2018 ben ik daar nog het meest verbaasd over, dan het willen gaan organiseren van het WK zitvolleybal 2022 door de NEVOBO.